Vannak, akik sikítva menekülnek az epertől

2017.06.13. 07:16

Vannak emberek, akik sikítva menekülnek, ha meglátnak egy epret, mások ugyanolyan undort éreznek egy répa láttán, mintha pók mászott volna a szemük elé. A gyümölcs- és zöldségfóbiákról ritkán beszélünk, általában a legfurcsább fóbiákat felsoroló cikkekben találkozhatunk velük.

Pedig léteznek emberek, akik rosszul lesznek a zöldségektől vagy gyümölcsöktől – és nemcsak megenni nem tudnak egy-egy ételt, hanem ránézni, megérinteni, elmenni mellette a boltban. A jelenséget tudományosan fruchtophobiának hívják, amikor valaki a gyümölcsöktől retteg, és lachanophobiának, amikor zöldségektől. A gombafóbiát mycophobiának hívják, a fokhagymától rettegők az alliumphobiások. De még arachibutyrophobia is létezik – az ebben szenvedők attól félnek, hogy a mogyoróvaj a szájpadlásukhoz tapad.

A fóbia definíciója szerint indokolatlan félelem meghatározott tárgyaktól, helyzetektől. A fóbiában szenvedő is tisztában van azzal, hogy indokolatlan a félelem, de nem tud tenni ellene.

200.gif

Amikor valaki meglátja fóbiája tárgyát – mondjuk egy epret –, produkálja az összes tünetet: megemelkedik a vérnyomása, kényelmetlenül érzi magát, egész teste reagál, menekülne a gyümölcs elől. Ha nem kezelik, a fóbia annyira elhatalmasodhat, hogy például a zöldségfóbiában szenvedő a boltokba sem tud bemenni, hiszen szinte mindegyikben van zöldséges stand. A paradicsomfóbiás rá se tud nézni a pizzára, a csirkefóbiás messzire kerüli a KFC-t, a gyümölcsfóbiást pedig egy szilvával is meg lehet kergetni.

Ételfóbiák a lehető legkülönbözőbb okok miatt alakulhatnak ki, leggyakrabban valamilyen élmény a kiváltó ok. Ha valamilyen étellel sokszor találkozunk negatív helyzetben, kialakulhat a fóbia – például egy gyerekkori ételmérgezés egész életre kihathat, és az is, ha az óvodás gyerekbe erőszakkal tömik a sóskát.

Az ételek állagával kapcsolatban is kialakulhatnak fóbiák. Léteznek rágós ételek miatt öklendezők, mások a túlérett banánra reagálnak borzongással. A gyümölcsökben, zöldségekben lévő magok is lehetnek a fóbia kiváltó okai, ha valaki attól retteg, hogy ezeket lenyelve a mag kicsírázik. Megint másokat a növényekben lévő kukacok riasztanak el a fogyasztásuktól.

Általánosságban nézve az ételfóbiák modern fóbiák. A kutatók gyakran kötik ahhoz, hogy az emberek már nem a termelőhely közelében élnek, nem látják, nem tudják, hogyan termesztik a zöldségeket, gyümölcsöket.

Az Egyesült Államokban van arányaiban a legtöbb ételfóbiás, de a modern ételfóbiák Franciaországban alakultak ki. Louis Pasteur az 1870-es években fedezte fel, hogy számos komoly betegséget apró organizmusok okoznak, mint a mikrobák, baktériumok. Kutatómunkájával Pasteur milliók életét mentette meg, egyik nem várt mellékhatása pedig az emberekben kialakuló ételfóbia lett. Persze hosszú út vezetett Pasteurtől a fóbiákig. Hosszú évtizedek munkája kellett hozzá, a zsír, cukor, só veszélyeiről harsogó tanulmányok, illetve ezek néhány évenkénti cáfolatai. Valamint az olyan statisztikák és felfedezések, hogy az egyszerű házilégy milyen baktériumokat hordoz, és hány amerikai halálát okozza. Az ételfóbia – mint a legtöbb fóbia – pszichoterápiával kezelhető.