Minden idők legrövidebb tanulmánya az írói válság elleni sikertelen küzdelemről szól

2017.11.30. 14:43

Dennis Upper pszichológus professzor éppen egy tanulmány írására készült, de bárhogy erőlködött, egyszerűen képtelen volt a gondolatait papírra vetni. Gondolt egyet, és úgy döntött, hogy az eredeti terv helyett inkább a saját írói válsága leküzdéséről fog tanulmányt írni.

De sikerült?

kérdezhetné Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Igen is, meg nem is: igen, mert a tanulmány megjelent, de mégse, ugyanis "Az írói válság egy esetének sikertelen önkezelése" című tanulmányban a címen, egy lábjegyzeten és a szakfolyóiratokban szokásos más formai elemeken kívül egy szó sincsen.

A korszakos nem-írás 1974-ben jelent meg a Journal of Applied Behavior Analysis nevű szaklapban, és egy csapásra minden idők legrövidebb tudományos munkája lett. A sikere ennek ellenére megkérdőjelezhetetlen. A Google Tudós szerint több mint hatvanszor idézték is.

A tanulmány a rá adott szakértői értékeléssel együtt jelent meg – és nem meglepő módon utóbbi jóval hosszabb volt, mint az értékelt mű:

Citromlével és röntgensugárral nagyon figyelmesen tanulmányoztam ezt a kéziratot, és egyetlen hibát sem találtam se a felépítésében, se a stílusában.

Ne maradjon le semmiről!

"Átdolgozás nélküli közzétételét javaslom. Világos, hogy ez a legtömörebb kézirat, amelyet valaha láttam – mégis kellő részletességű ahhoz, hogy más kutatók reprodukálhassák Dr. upper kudarcát. Összehasonlítva más kéziratokkal, amelyeket a sok komplikált részlettel önöktől kapok, ezt élvezet volt tanulmányozni. Minden bizonnyal találunk helyet ennek az írásnak a lapban – esetleg egy üres oldal margóján" – írta Upper munkájának lelkes bírálója.

ref

A tanulmány sikerét jelzi, hogy legalább három további tanulmány próbálta megismételni vagy a témáját más szemszögből megközelíteni, de készült róla tíz éves utánkövetés, próbálták csoportban is reprodukálni, írtak róla szakirodalmi áttekintést, és az egyre terebélyesedő kutatói munkából metaanalízis is született.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM