Las Vegas legnagyobb legendája: a Táskás Ember

2018.07.27. 05:06

1980. szeptember 24-én egy ismeretlen, huszonéves fickó lépett be  két bőrönddel a kezében a Binion's Horseshoe kaszinóba Las Vegasban. Az egyik üres volt, a másik tele készpénzzel, összesen 777 ezer dollárral - ez mai értékén 2,33 milliót jelent, forintban 644 milliót. Az idegen be sem váltotta zsetonra a pénzt, egyenesen a craps táblához ment (ez a népszerű kockadobálós játék), ahol a teljes összeget feltette arra, hogy az aktuális játékos veszíteni fog. A Binion's egyik egyedi házszabálya volt, hogy a kaszinóba betérő vendégek legelső feltett tétje bármennyi lehet, így az óriási összegű fogadás nem ütközött akadályba.

A craps szabályai egyszerűek: a játékos két kockával dob, ha 7 vagy 11 az összeg, nyert, ha 2, 3, vagy 12, vesztett. Ha bármi más jön ki, azt pointnak nevezik, és ilyenkor újra kell dobni, egészen addig, amíg vagy újra megdobja a point értéket (ekkor nyer), vagy 7-est dob (ekkor veszít). A dobó mellett az összes játékos az asztal körül arra fogadhat, hogy a dobó nyerni, vagy veszíteni fog. Ez az alap, és emellé vannak még különféle extra fogadások mindenféle nyereményszorzókkal és bónusz szabályok, de ezekbe most nem fogunk belemenni. Inkább vissza a kaszinóba:

Hősünk feltette a 777 ezret tétnek, a dobó játékos egy hatos gurítással beállította a pointot, így a pénz sorsa azon múlt, hogy a következő gurítás újra hatos lesz (oda a pénz), hetes (visszajár a tét és még 777 ezer nyeremény), vagy bármi más, és akkor új dobás következik. A dobó hetest gurított. A Táskás Ember megköszönte szépen, telepakolta az üres bőröndjét a nyereménnyel, köszönt, és távozott a két táskányi pénzzel.

A legenda ezzel megszületett. És a főhőse jobban járt volna, ha rögtön véget is ér azzal, hogy soha senki nem látta többé; de nem így történt.

fotó: Wikipédia
fotó: Wikipédia

A Táskás Embert három és fél évig nem látták Vegasban, de 1984 tavaszán visszatért. Újra a Binion's volt a célpontja, újra két táskával, és újra egy dobásra tett fel mindent a craps-asztalnál - és újra nyert, most 538 ezer dollárt. Aztán novemberben megint jött, ezúttal készpénzben, aranyban és csekkek formájában kerek egymillió dollárral, ami akkor a legnagyobb tét volt, amit valaha legális kaszinóban feltettek. A recept megint ugyanaz volt: craps, fogadás arra, hogy a dobó veszít. Csakhogy a dobó elsőre hetest gurított, és azzal nyert, a Táskás Ember pedig bukta az egymillió dollárt. Többé tényleg nem látták a kaszinóban, és pár hónap múlva jött a hír: öngyilkos lett egy olcsó vegasi motelben. 33 éves volt.

A Táskás Ember valódi neve William Lee Bergstrom volt, és bár nem volt szegény ember (az ingatlanbizniszben dolgozott Texasban), annyira gazdag sem, hogy százezrei legyenek szerencsejátékra. Az első óriástétjét hitelből fedezte, és miután nyert, kilépett az állásából, és utazgatott szerte a világban, míg tartott a nyeremény. A második nyertes "mindent vagy semmit" fogadásához megint csak kölcsön pénzt használt, a harmadik, végzetesnek bizonyult tét viszont a saját egymilliója volt: eladta hozzá minden ingatlanját Texasban. A búcsúlevele szerint viszont nem az elveszített pénz miatt lett öngyilkos, hanem szerelmi bánatból: viszonya volt egy tíz évvel fiatalabb férfival, aki szakított vele. A végrendelete alapján a hamvait a kaszinóban helyezték el egy urnában, amibe a neve helyett azt gravírozták bele,

A Horseshoe fantomja, aki egymillió dollárral kockázott.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM