Egyetlen fától származik a világ makadámdió-termésének 70 százaléka

2019.08.14. 05:05

A világ makadámdió-termésének túlnyomó többsége egyetlen, 19. században elültetett fához vezethető vissza, ami elég rossz hír az egészséges és tápláló magvakat hozó növény jövője szempontjából. 

Egy botanikai kutatásban DNS-mintákat vettek a Hawaii-szigeteken működő makadámdiófarmokon, ahol a világ termésének 70 százalékát állítják elő, és hasonló körültekintéssel mérték fel az örökzöld növény genetikai állományát az ausztráliai Queensland államban, ahonnan a makadámdió származik. 

Ebből kiderült, hogy Hawaii fái mind ugyanattól az őstől származnak, a queenslandi Gympie kisvárosból,

vagyis az amerikai szigetcsoporton lévő fák vagy egyetlen, vagy legfeljebb néhány ugyanott élő egyed klónjai.

Történelmi feljegyzések is tanúsítják, hogy Robert Jordan és testvérei 1896-ban elültettek pár makadámdiót a Honolulu külvárosában lévő házuk hátsó kertjében. Később ezek biztosíthatták a fák oltásához az alapanyagot, és hiába van sok ezer fa a hawaii kertészetekben, nagyon kevés köztük a genetikai különbség.

Minél kevésbé változatos a genetikai háttér, annál nagyobb a kockÁzata annak, hogy egy betegség vagy a globális klímaváltozás elintézi a növény populációját.

A makadámdió őshazájában, Ausztráliában a vadon élő egyedek közt nagyobb a változatosság, tehát van lehetőség a genetikai készlet frissítésére. A négy, vadon élő makadámdió-fajtából azonban hármat a kihalás fenyeget, egy pedig veszélyeztetett.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM