Miért viseli meg jobban egy kis nátha a férfiakat, mint a nőket?

2019.11.16. 07:46

Ha egy férfinek elkezd folyni az orra, és hőemelkedése lesz, vége mindennek, lekapcsolják az egész rendszert, napokig nem bír kikelni az ágyból, szó sem lehet arról, hogy bemenjen dolgozni; ha valamiért (mondjuk sörért) kiteszi a lábát, mire felér a lépcsőn, úgy néz ki, mint aki megjárta a Don-kanyart. Amikor ugyanez történik egy nővel, akkor legfeljebb annyit lehet észrevenni rajta, hogy néha kifújja az orrát, ezt leszámítva azonban ugyanúgy képes elvégezni (általában panaszkodás nélkül) a napi teendőit, mintha mi sem történt volna. Ismerős? 

A jelenséget úgy hívják, hogy férfinátha, angolul man coldnak vagy man flunak nevezik; összefoglalóan a náthát és influenzát kísérő tünetegyüttes - úgy mint láz, gyengeség, tüsszögés - csak férfiakon megfigyelhető speciális típusára utal. 

A férfinátha létezéséről nagyjából közmegegyezés van; a vita leginkább akörül forog, hogy a férfiakat azért viselik-e meg jobban az influenzaszerű megbetegedések, mert tutyimutyi léhűtők, mihaszna munkakerülők, mindemellett a fájdalomküszöbük zéró, vagy van esetleg valami fizikai-biológiai oka, hogy az egyébként bölényeket ölő és egymás után bármennyi focimeccs végignézésére alkalmas férfiakat napokra ágyhoz szögezi egy kis nátha. 

A tudósok sokféle megközelítésből vizsgálták már a kérdést, kerestek - és természetesen találtak is - kulturális és pszichológiai okokat a háttérben. Leginkább azok a tanulmányok tűnnek meggyőzőnek, amelyek a nők által lényegesen nagyobb mennyiségben termelt hormonra, az ösztrogénre, vagyis hát annak a hiányára vezetik vissza a férfináthát. 

Egy kísérlet során nők és férfiak orrából vett sejteket fertőztek meg influenzával, a vírus pedig azokban terjedt el jobban, amelyekben kevesebb volt az ösztrogén - azaz a férfiakéban. Az ösztrogén ugyanis csökkenti a vírus szervezeten belüli szaporodását, osztódását, és minél kevésebb vírussal fertőzött sejt van a gazdatestben, annál kevésbé súlyosak a tünetek. 

Olyan kutatás is volt, amely arra jutott, hogy az influenza elleni védőoltás hatásosabb a nőknél, mint a férfiaknál; az injekció hatására a nők szervezetében több antitest keletkezett, és azt is megfigyelték, hogy azoknak a férfiaknak volt legkevésbé ellenálló a szervezete, akiknek magas a tesztoszteron-szintjük. 

Kyle Sue, a kanadai Memorial Egyetem kutatója hat évnyi klinikai statisztikáit vizsgával arra jutott, hogy a férfiak gyakrabban kerülnek kórházba influenzával, egy másik jelentés pedig több, influenza okozta halálesetről számolt be a férfiak körében.

Az eddigi kutatásokból kirajzolódó kép tehát összességében azt mutatja, hogy influenzaszerű megbetegedések esetén a férfiak szervezete:

  • gyengébb immunválaszt ad, mert kevesebb antitestet termel,
  • súlyosabb tüneteket produkál, mert a kevés ösztrogén miatt jobban elburjánzik benne a vírus,
  • és komolyabb szövődményekkel is néz szembe.

Bár sok jel és részeredmény utal arra, hogy a férfiakat valóban jobban megviseli az influenzaszerű megbetegedés, Sue a kutatásában leszögezte, hogy ezek még nem számítanak perdöntőnek.