A Beatles zenéjének köszönhető a CT feltalálása

GettyImages-73987597
2020.01.18. 07:41

Bill Gates ugyan rengeteg életet ment meg a maláriakutatás támogatásával és az alapítványaival, de az kispályás, ha az ember direkt csinálja. A Beatles úgy segítette az orvostudomány ugrásszerű előrelépését, hogy nem is tudtak róla. Ez az igazi rock 'n' roll.

A brit együttest egy bizonyos EMI nevű cég szerződtette le, akik akkoriban a lemezkiadáson kívül ipari kutatással is foglalkoztak (a név az Electrical and Music Industries rövidítése). Az ikonikus Abbey Roadon lévő stúdiójuk éppen ezért a legkorszerűbb technológiával volt felszerelve, az ő kutatójuk találta ki, hogy lehet sztereóban hangot felvenni. 

A hatvanas évek elején nem ment túl jól a cég számítógépes kutatásokat végző ága, így azt 1962-ben eladták. Ez az egyik kutatójukat, Godfrey Hounsfieldet különösen rosszul érintette, hiszen a részleg segítségével építette meg az első csak tranzisztorokból álló brit számítógépet, az EMIDEC 1100-at. A cég számítógépeken kívül gyártott még színestévé-kamerákat, felvevőeszközöket, irányított rakétákat és vízforralókat is.

Hounsfield s zomorúsága azonban nem volt hosszú életű, hiszen a Beatles sikere elég szép profitot termelt az EMI-nek. Volt olyan időszak, hogy a zenekar mai árfolyamon másodpercenként 271 ezer forintot hozott a kasszára. Ennek a rengetek pénznek egy részét az EMI okosan befektette, többek között az orvosi technológiák fejlesztésébe. Hounsfield és csapata elkezdett dolgozni a röntgenfelvételek számítógépes feldolgozásán, és ebbe a projektjébe az állam is beletolt 600 ezer fontot (mai árfolyamon 787 millió forintot). Így 1967-re elkészültek az első komputertomográffal, azaz CT-berendezéssel. Ezzel a géppel egy egér CT-jéhez kilenc napra volt szükség.

A technológia gondolatával korábban már e gymástól függetlenül  két másik tudós, Alan Cormack és Oldendorf is foglalkozott, de nagy teljesítményű számítógép nélkül csak az elméletig jutottak. 1979-ben Hounsfield a két másik kutatóval közösen megosztott Nobel-díjat kapott, majd 1981-ben a királynő lovaggá ütötte, és a Royal Society-be is felvették.

Az EMI nem járt ilyen jól. A hetvenes években kölcsönadták a jogokat a GE-nek és a Siemensnek, és hamar egyértelművé vált, hogy a technológiai óriások fogják uralni a CT-ipart is. 1976-ban az EMI ki is szállt a versenyből.

Az kilencvenes évek végére az EMI eladta az összes technológiai részlegét, így mára már csak zenei kiadóként működnek. Kivárnak, hiszen ki tudja, mikor jön a következő Beatles. Lehet, hogy abból a pénzből az éhezést törlik majd el – ők készen állnak.

(Borítókép: Michael Ochs Archives / Getty Images)

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM