Gyakran mérges? Akkor valószínűleg nem olyan okos, mint gondolja

2020.02.19. 04:47

Vannak emberek, akik gyakran dühösek, akár a legapróbb semmiségen is képesek felhúzni magukat. Ők gyakran vitatkoznak is, roppant lelkesen. A Varsói Egyetem egyik pszichológusa kíváncsi volt, hogy van- e kapcsolat a magabiztosságuk és a temperamentumuk között. Arra jutott, hogy van:

A HARAGOS EMBEREK HAJLAMOSABBAK TÚLÉRTÉKELNI AZ INTELLIGENCIÁJUKAT.

Marcin Zajenkowski azt vette észre, hogy a többi negatív érzelemmel ellentétben (szomorúság, szorongás, depresszió) a harag kifejezetten magabiztossá teszi az embert. Korábbi kutatások már utaltak arra, hogy a harag hasonlít ebben az optimizmusra, de azt nem vizsgálták, hogy a saját intelligenciánk megítélését mennyire befolyásolja a vérmérsékletünk.

Zajenkowskiék kísérletükben 520 alapképzéses egyetemistát vizsgáltak. Először olyan kérdéseket tettek fel nekik, amikből nagyjából fel tudták mérni, hogy mennyire haragosak az alanyok, majd a diákoknak egy 25 pontos skálán kellett elhelyezni az intelligenciájukat. Ezt követte egy intelligenciateszt.

Azok a diákok, akik magasra értékelték a vérmérsékletüket, okosabbnak is gondolták magukat, mint amire a felmérő teszt következtetni engedett. Ezzel szemben a neurotikus személyiségjegyekkel (például szorongás) rendelkező diákok inkább lepontozták magukat.

Zajenkowskiék szerint a nárcisztikus személyiség lehet az önképzavar hátterében. Akik könnyebben haragra gerjedtek, hajlamosabbak voltak túlértékelni a saját szellemi kapacitásukat. Ezzel szemben a kutatás során nem találtak arra utaló jelet, hogy az intelligencia függne a vérmérséklettől (tehát csak azért, mert valaki könnyen dühbe jön, még nem lesz automatikusan buta). Összefüggést találtak a két jellemző között, de még nem tudni, hogy van-e ok-okozati összefüggés köztük.

(Borítókép: Shutterstock)