
Szinte nincs olyan család, baráti társaság, ahol ne lenne legalább egyvalaki, aki valamilyen mentális betegséggel, idegrendszeri zavarral vagy függőséggel küzd. Ez a kötet húsz megrázó igaz történetet tár fel.
MEGVESZEM
A kemencés kenyér mindenkinek ismerős lehet. Ropogós a héja, puha és sűrű a belseje. Gőzölög, amikor a kemencéből kikerül és messziről érezni az illatát. Hosszú évezredek óta alapvető élelmiszer, hagyománya a régmúltra tekint vissza.
Az őseink kenyerét alkotó gabonafélék nem mindig voltak ismertek. Az emberek 5-10 ezer évvel ezelőtt gyakorlatilag bármilyen növény terméséből valamifajta „kenyeret” készítettek, ami erre alkalmas volt. A kenyér a római korban az ízesített lapos lepényeket, valamint a hirtelen megsütött kovásztalan búzalapokat jelentette (pászka). A kalács és a gyümölcskenyér önálló péktermékként a 20. században vált le a kenyerek csoportjáról.
A koronavírus-járvány idején újra reneszánszát éli a kovásszal készült kenyér, hisz a kijárási korlátozás, majd a szigorú szabályozás következtében az emberek önellátásra – így házi kenyérkészítésre is – berendezkedtek.
Két nagy fajtája alakult ki a kelesztett kenyereknek: a kovásszal, illetve az élesztővel készült kenyerek. Pékipari adalékanyagok – sütőpor, különböző zsírok és hozzáadott tartósító – és ízfokozó anyagok, valamint különböző magok, rostok, esetleg hozzáadott fehérjepor, szójadara – szintén lehetnek alkotóelemek egy kenyérben, de a víz és a liszt mellett
A kovász, vagy az élesztő mindenképpen első számú kellék.
A kovász lisztből és vízből áll, a tévhittel ellentétben nem tartalmaz élesztőt. Ha azonos mennyiségű lisztet és vizet elkeverünk és néhány órán át, vagy akár néhány napig állni hagyjuk, elkezd buborékozni. Ekkor egy csapat mikroorganizmusnak köszönhetően – melyek megtalálhatóak a levegőben – szén-dioxid termelődik, így nő meg a kenyér dupla, akár tripla méretűre. Ezeket a buborékokat a glutén nevezetű fehérje tartja össze. A hosszú erjedési idő előnye, hogy a baktériumok elkezdik lebontani a kenyérben található szénhidrátot és a glutént.
Egy tanulmány kimutatta, búza fehérlisztből fermentációval készült kenyérben a glutén szinte teljesen lebomlott (10 ppm alatti gluténtartalmat lehetett egyáltalán kimutatni) és a péktermék fogasztása allergia, gyulladások és bélbetegségek esetén nem okoz egészségi problémákat.
A tanulmány azt is hangsúlyozza, hogy cöliákiában szenvedő betegek számára, arra vonatkozó hivatalos vizsgálati eredményig ajánlani nem lehet. A kenyér tehát étkezés után, mire rágást követően a bélrendszerbe jut, túl van egy „előemésztési” fázison, ami lényegesen megkönnyíti a további emésztést. Ezek a baktériumok a gabonából ásványi anyagokat is felszabadítanak. 100 évvel ezelőttig kizárólag ezzel az eljárással készítették a kenyereket. A kovászos kenyérnek sötétebb a héja, a kelesztés, más néven fermentáció során létrejövő íz- és aromaanyagoknak köszönhetően jellegzetes illata van, és akár másfél hétig eláll. Előállítása drágább, sokszor félipari vagy kézműves üzemben készül.
Az élesztőgombáknak rengeteg faja ismert. Amit mi sütéshez leggyakrabban használunk, cukorral és keményítővel táplálkozik, miközben gázokat termel. Ennek köszönhetően a kenyérben buborékok maradnak. A kelesztés szabályosabb, kiszámíthatóbb, gyorsabb, valamint a kenyér jobban megnő. Jótékony hatásai is vannak – megtalálható benne majdnem minden vitamin, valamint vas, kálium, kalcium, foszfor, kén és magnézium. Ugyanakkor óriási hátrány, hogy az élesztővel készült kenyérnél a tésztát alkotó fehérjék sokkal nagyobb mértékben maradnak épen, ezért ezek emésztése jócskán megterheli szervezetünket, főleg, hogy a glutén közismerten veszélyes allergén. Az élesztő ráadásul bizonyos emésztőrendszeri betegségek tüneteit is rendkívüli mértékben képes súlyosbítani. Az ipari péktermékek 95 százalékban ilyen eljárással készülnek. Mivel a liszt-víz elegyben itt az erjesztést élesztőgomba végzi, valamint a természetes légköri baktériumok is hiányoznak belőle, sokkal kevesebb ideig áll el és hamar megpenészedik.
A Sparban kapható saját márkás toast kenyér tipikus élesztővel készült kenyér. Fél kilója jelenleg 169 Ft-ba kerül, 09. 23-i csomagolás esetén felbontást követően 09. 25-ig áll el. Tehát összesen két napig. Lejárat után keresnünk sem kell az ismerős zöld penészfoltokat. A közelében találhatunk néhanapján kovászos kenyeret is, például a Kanizsa pékség Zalai kovászos cipóját. Ennek 400 grammja kerül 389 Ft-ba és 09. 23-i csomagolásnál 10 napig áll el. Külön öröm, hogy hogy a kovászos kenyér a szavatosság lejártát követően kiszárad (zsemlemorzsának tökéletes), nem pedig penészedik.
A KÉT KENYÉRFAJTA TARTÓSSÁGÁBAN SZEMBEÖTLŐ KÜLÖNBSÉG VAN.
Elnézve a szupermarketek polcait és a gyönyörűen becsomagolt ipari péktermékeket, az „egészséges”, „fitt”, „teljes kiőrlésű” és „diétás” feliratokat, elsőre nehéz is lenne kenyeret választani.
EGY NEMRÉGIBEN MEGJELENT TANULMÁNY SZERINT A KOVÁSZOS TÍPUS MA IS A LEGEGÉSZSÉGESEBB.
A kutatás során egy pékipari, valamint két, félig ipari körülmények között készített, 4 és 24 órán át kelesztett kovászos kenyeret táplálkozási mutatók, az emésztőrendszer működését és az emészthetőséget jellemző paraméterek segítségével hasonlítottak össze. Biokémiai és mikrobiológiai jellemzők is az elemzés részét képezték.
A kísérletben harminchat egészséges felnőtt vett részt, ők tesztelték a kenyereket és az eredmények táblázata és grafikonja magukért beszél.
A kenyerek tésztájának sütés előtti jellemzőit az alábbi táblázatban olvashatjuk. A 24 órán át kelesztett kovászos kenyér tésztája zsírosabb és savasabb, ami önmagában kedvez az emésztőrendszernek.
ipari kenyér | 4 órán át kelesztett kenyér | 24 órán keresztül fermentált kenyér | |
ph | 5,6 | 4,9 | 4,4 |
tejsav (mmol/kg) | 1,7 | 7,2 | 26,4 |
ecetsav (mmol/kg) | 0 | 1,4 | 5,8 |
szabad zsírsav (g/kg) | 0,7 | 1,33 | 1,71 |
A kenyereket megsütötték, a 36 vizsgálati alany elfogyasztotta az adagját, majd az eredményeket kiértékelték. A kenyerek összetételére, tápanyagtartalmára és biológiai értékeire vonatkozó adatokat táblázatba foglalták:
ipari kenyér | 4 órán át kelesztett kenyér | 24 órán keresztül fermentált kenyér | |
Térfogati növekedés (százalék) | 231 | 245 | 223 |
Keménység (gramm) | 3210 | 3150 | 3472 |
Esszenciális aminosav tartalom (%) | 43 | 56 | 72 |
Biológiai érték (1-100) | 35 | 39 | 54 |
Fehérjehasznosulás (%) | 21 | 23 | 53 |
Táplálkozási index (1-8) | 2.8 | 3.4 | 5.4 |
ph | 5,4 | 4,7 | 4,42 |
tejsav (mmol/kg) | 1,7 | 7,2 | 26,4 |
ecetsav (mmol/kg) | 0 | 1,4 | 5,8 |
szabad zsírsav (g/kg) | 0,7 | 1,33 | 1,71 |
Külső jegyeket tekintve, a 24 órán keresztül kelesztett, erjesztett kenyér térfogati növekedése, a vártnak megfelelően, nem volt a legnagyobb a 3 közül, ugyanakkor kérgesre sült, ami a tartósságban fontos szempont. Esszenciális (a szervezet által nem előállítható) aminosavtartalma kiemelkedő (72 százalékos), valamint a benne található fehérjék több mint 50 százaléka (53 százalék) hasznosul, szabad zsírsav tartalma magas. Táplálkozási indexe, ezek alapján 5,4, ami az 1–8-ig terjedő skálán kifejezetten jó eredmény! PH-ja alacsonyabb és savasabb mint két versenytársáé, ami az emésztőrendszer számára nagyon fontos. Azt mondhatjuk, hogy a kelesztett, fermentált kenyér a mutatók és az adatok alapján gyakorlatilag kenterbe veri versenytársait. Ráadásul a gyomorból lassabban ürült, a belekben gyorsabban jutott tovább társainál, ezért jóllakottságot, ugyanakkor könnyű emésztést eredményezett.
Az eredmények kiértékelését egy vércukorváltozást mutató grafikon készítése is követte:
Az ábrán a BYB, a Baker's Yeast Bread = ipari kenyér, SB a 'Sourdough Bread = négy órán át kelesztett kenyér, a t-SB pedig a time-Sourdough Bread = 24 órán keresztül fermentált kenyér. A grafikonokról azt lehet leolvasni, hogy köszönhetően a magasabb zsír- és fehérje-, valamint alacsonyabb szénhidráttartalomnak, a 24 órán keresztül kelesztett kenyér okozza a legkisebb vércukorváltozást és jelenti a legkisebb megterhelést a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei számára.
A 24 órán keresztül kelesztett kenyérnek egyébként magas ásványianyag-tartalma mellett igen magas szabadaminosav-szintje is volt, az egy napig fermentált kenyér hosszú időn keresztül folyamatos tápanyagellátást biztosított, ellenben az ipari, élesztővel készült kenyérrel.
Nos... Vár a kovász!
(Borítókép: Zaka Dominika kenyértésztát gyúr Szentesen álló jurtájában 2019. október 15-én. A fiatal nő párjával biolisztekből kovászos kelesztésű kenyereket süt saját maguk és barátaik számára. Október 16-a a kenyér világnapja. MTI/Ujvári Sándor)
Szinte nincs olyan család, baráti társaság, ahol ne lenne legalább egyvalaki, aki valamilyen mentális betegséggel, idegrendszeri zavarral vagy függőséggel küzd. Ez a kötet húsz megrázó igaz történetet tár fel.
MEGVESZEMEmmanuel Macron jelentette be a hírt.
március 21., 09:26
A cseh rendőrség megelőző intézkedéseket jelentett be.
március 21., 08:51
Kiemelkedő, sikeres, milliárdokban gazdag 2024-et tudhat maga mögött az MBH Bank.
március 21., 09:29
Szegedi tudósok kutatócsoportja vizsgálja, miért kezdett el a város klímája Rómáéhoz hasonlítani.
március 21., 09:06
Az internet tényleg leküzdi az országhatárokat.
március 21., 09:20
Van azonban buktató, ami súlyos milliókba fájhat.
március 21., 08:02
Zaklatás, rágalmazás és birtokháborítás miatt perelte be őket egy olajcég.
március 21., 09:10
Ezzel beváltotta egyik kampányígéretét.
március 21., 08:33
Azt remélik, nem tér vissza.
március 21., 05:55
Kérdéses, mit kezd a kormány a jelentéssel.
március 21., 07:23
Kemény vádat fogalmazott meg Dmitrij Medvegyev.
március 21., 07:34
Ezzel négy pontra közelítették meg a listavezető argentinokat.
március 21., 10:04
Minden tizedik magyarnak fontos lenne, hogy a boltok ne csaljanak.
március 21., 05:54
A kormányfő ezúttal is Brüsszelből jelentkezett.
március 21., 07:44
A verés állandó, a nő cselédnek sem jó.
március 21., 09:52
Mindenkiről szól.
március 21., 05:54
Több százan voltak jelen az eseményen.
március 21., 09:54
A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 13 és 18 fok között alakul.
március 21., 06:05
Egyáltalán lehetséges ez?
március 21., 06:55
A miniszter egy interjúban beszélt a Tisza Párt elnöke és közötte lévő kapcsolatról.
március 21., 06:05
Az énekesnő második házassága is tönkrement.
március 21., 06:10
67 éves lett Gary Oldman.
március 21., 05:59
Az incidensben több mint ezer járat érintett.
március 21., 06:32
Új védelmi stratégiát dolgozott ki a kormány.
március 21., 06:52
A Kreml remek lehetőséget lát, hogy kedvező alkut kössön.
március 21., 06:55
Az elkövetőket letartóztatták.
március 21., 09:38
Az igénylők száma 16,6 százalékkal növekedett egy év alatt.
március 21., 07:13
A feltételezett gyilkost órákon belül elfogták.
március 21., 05:59
Rovataink a Facebookon