Carl Sagan az Apple-t perelte élete végén

2021.09.08. 06:05

Carl Sagan nemcsak egy amerikai csillagász és tévés ismeretterjesztő, Pulitzer-díjas tudományos író és a NASA exobiológiai szakértője volt, hanem a nyugati populáris kultúra egyik fontos része. A magyar televízión is leadott sorozata, a Kozmosz az amerikai közszolgálati televízió történetének máig legnézettebb műsora. Sagan a legendás sorozatban nem csupán a világegyetemmel kapcsolatos ismereteket közölt, hanem rettentően sokszor mondta a millió, milliárd (angolul: billion), csilliárd szavakat az univerzum agyrobbantó léptékű nagyságának érzékeltetésére. Az Apple-nél egészen biztosan nagyra tartották munkásságát. Az, ahogy találkozásuk félrement, tanulságos történet arról, hogy mi történhet, ha hírességekkel hülyéskedünk.

Az Apple 1994-ben azt a nem túl szerény célt tűzte ki maga elé, hogy egymilliárd példányt ad el új személyi számítógépéből, a Power Macintosh 7100-ból. Ezt a célkitűzést sűrítették egyetlen névbe, amikor a terméknek a „Carl Sagan” kódnevet adták. Bár tényleg Sagan volt a nagy számokat mondó ember, kabalának mégsem volt jó: amint a fülébe jutott a dolog, perrel fenyegette meg a cupertinói céget, mert nem szerette volna, ha akarata ellenére reklámfigurának gondolják. Ilyen persze nem fenyegetett, mert a neve csak belső használatú kódnévként jelent meg.

Az Apple-nél gyorsan és hatékonyan megoldották a konfliktust, és a programot átnevezték FFCS-re, ami a Fenékfejű Csillagász rövidítése volt. Talán senkit sem fog meglepni, de ezzel az eredeti szándékuk ellenkezőjét érték el. Sagan jó hírneve megsértéséért beperelte őket.

Mivel a hülyéskedő gúnynevek nem tartoznak a jó hírnév megsértésének viszonylag világosan körülírt kategóriájába, Sagan elbukta a pert. Ekkor azonban visszatért a harag eredeti okához, és beperelte a céget a nevének felhasználásáért.

Az Apple ezen a ponton elkezdett aggódni, hogy többnyire kockákból álló vásárlóközönsége körében visszatetszést kelthet a Sagannal elhúzódó és egyre nagyobb nyilvánosságot kapó pereskedés, ezért gyorsan megegyeztek, és közleményben fejezték ki a Carl Sagan iránti mély tiszteletüket. A Power Macintosh 7100 új kódneve az „ergyák az ügyvédek” lett.

A történethez tartozik, hogy Sagan nem volt rossz fej, csak a létező legrosszabbkor viccelődtek vele, ugyanis ekkor történt, hogy rákot diagnosztizáltak nála, és bár többször is kapott csontvelő-átültetést, két évvel később, 62 évesen tüdőgyulladásban meghalt. Az Apple-alapító Steve Jobsnak egyébként semmi köze sem volt a történethez, mert ő csak az ezt követő évben tért vissza az ekkorra már komoly problémákkal küzdő cég élére.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM