Klaudia
-3 °C
3 °C

Földrengés- és repülőbiztos épületeket terveznek

2001.10.27. 12:17
A Berkeley California Egyetem építészmérnökei saját beszámolójuk szerint olyan építkezési eljárást fejlesztettek ki, amely nem csak a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengést, de egy utasszállító gép becsapódását is képes kiállni. A modellkísérletek sikeresnek bizonyultak - számolt be a San Franciscóban megjelenő The Examiner napilap.
A World Trade Centerrel ellentétben, melynek tornyait acélkonstrukció alkotta, Abolhassan Astaneh-Asl, a Berkeley professzora az általa fejlesztett épület acélvázát jó 15 centiméter vastag betonfallal burkolta.

A WTC-nél a gép üzemanyagtartályaiból kiömlő kerozin okozta a tüzet, ami vegül az épület összeomlásához vezetett
Az 1997-ben indult, a kormány által támogatott kutatási projekt eredetileg a földrengésbiztos irodaépületek kifejlesztését célozta. San Francisco környékén különösen magas a földrengések kockázata.

Egy évvel az indulása után a projektet kiszélesítették. Az újszerű építési eljárás céljai közé felvették, hogy nyújtson védelmet az 1995-ben a WTC elleni, illetve az Oklahoma Cityben elkövetetthez hasonló bombatámadásokkal szemben.

Az acél esetében egy repülőgép úgy megy át az épület külső falán, mintha az papírból volna. Ahogy a WTC-nél is történt, a gép üzemanyagtartályaiból kiömlő kerozin okozta a tüzet, ami vegül az épület összeomlásához vezetett - mondta Astaneh-Asl az Examinernek.

A beton alkalmazásával teljesen más lesz a kiindulási helyzet. Egyrészt a beton ellenállása azt eredményezné, hogy a gép szárnyai az üzemanyagtartállyal együtt leszakadnának, és be sem jutnának az épületbe. Ezenkívül a beton a tűztől is védené a struktúrát.

Az építési eljárás alkalmazásával a fejlesztők szerint alig képződnek extra költségek. Ennek mintegy 20 százaléka esik az épület kész szerkezetére. A beton kiegészítő alkalmazása a költségeket alig 5 százalékkal emelné.