![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)
![Párizs minket is várt: az Index helyszíni stábja is rácsatlakozott az olimpiára](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5747/57478/574785/57478563_4251271_8faf1cbc1b9d98fe8cf5c41d22bcb69e_wm.jpg)
A Jagnevo község melletti ókori létesítmény öt négyzetkilométeres területet foglalt el, és közel 180 kőkádat foglal magában - olvasható a News.bg című angol nyelvű bolgár hírportálon.
Az antik létesítményben ókori borkóstolási szertartást rendeztek, ahol a vendégek görög szerzők leírásának megfelelően az italt hígítatlanul, egy szalmaszálon keresztül kortyolgatták.
Tervezik eredeti trák borok előállítását is ősi receptek alapján: már több bolgár borászat jelezte részvételi szándékát a programban.
A hellén írók feljegyzéseiből tudunk legtöbbet az antik világ szőlészeti és borkészítési fortélyairól. A legkiemelkedőbb szakíró Theoferrasztosz (Kr.e. 371-287), Arisztotelész tanítványa volt.
Ő említi meg a sorokban rendezett szőlőtőkék módszeres metszését, valamint a mustnál és bornál használt anyagokat. Ilyenek voltak a musthoz adott méz, só és a gyanta, amelyeknek a cukortartalom-emelésnél és a tartósításnál volt szerepük. Külön figyelmet érdemel a gyanta, amely a ként helyettesítvén kivédi annak kellemetlen mellékhatásait, nevezetesen a fejfájást.