Ida
5 °C
7 °C

Több évszázadnyi régészeti leletek Pakson

2009.06.04. 10:30 Módosítva: 2009.06.04. 10:44
Római kori légiós tábort és egy középkori településmaradványt is találtak a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) régészei Paks közelében, az M6-os autópálya nyomvonalán végzett megelőző feltárási munkálatok során.

A Pakstól mintegy 5 kilométerre északnyugatra, a cseresznyéspusztai tanyákhoz vezető műút közelében fekvő lelőhelyen egy középkori település központját találták meg a régészek. Mint kiderült, a hely az egykori Akalacs településsel azonosítható. Előkerült a templom, a temető, valamint több gazdasági és lakóépület is. A templom közelében egy téglaégető és egy mészégető kemencét is sikerült feltárni.

A leleteket tekintve kiemelkedő jelentőségű egy több mint 2400 ezüst bécsi dénárból álló kincs (a településen előkerült pénzek III. Béla rézpénzétől kezdve I. Ferdinánd ezüstjéig terjednek, s a kerámiatöredékek is e korszakok közé köthetők), de a lelőhely gazdagságát mutatja, hogy a korabeli élet szinte minden szegmensével kapcsolatban került elő tárgy, a számszeríjhoz való nyílhegytől a birkanyíró ollóig. A temetőben a csontvázak mellett lemezes- és rugóspártát, pártövet, bronz és vas övcsatot, illetve több sírban Zsigmond-kori ezüstpénzt is találtak a régészek.

A középkori rétegek alatt egy római kori katonai létesítmény került elő, amely viszonylag rövid életű, valamilyen csapatmozgáshoz köthető alkalmi táborként, esetleg ideiglenes vámállomásként azonosítható. Ettől északra egy római kori bennszülött település helyezkedett el, itt földbe mélyített épületek, valamint cölöpszerkezetes házak nyomai kerültek elő. A kísérő leletanyagok alapján valószínűsíthető, hogy a katonai tábor létesítésekor a bennszülött telepet megszüntették, esetleg távolabb költöztették, majd a tábor felszámolása után a település újra kiterjedt a tábor északi határáig – közölte a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat.