Alfréd
4 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Szókratészt jogosan végezték ki

2009.06.10. 10:10 Módosítva: 2009.06.10. 10:15
Szókratész (Kr.e. 470-399) elítélése és kivégzése jogos volt az akkori törvények szerint - állítja a Cambridge-i egyetem klasszika filológusa, aki elveti a korábbi elméleteket, miszerint az ókori athéni filozófus halála minden idők legszörnyűbb justizmord-esete volt.

A történészek a Kr.e. 399-ben Athénban megtartott bírósági eljárást évszázadok óta az igazságszolgáltatás megcsúfolásának tartják. A filozófust istenkáromlásban, valamint az ifjúság tévútra vezetésében találták bűnösnek, és emiatt halálra ítélték. Szókratésznek önmagának kellett végrehajtani az ítéletet, meginni egy gyomnövény, a bürök mérgét. A korabeli görög törvénykönyvekben a bürökpohár a kiszabható halálbüntetés egyik nemeként szerepelt.

Paul Cartledge professzor legújabb tanulmányában azonban arra a következtetésre jut, hogy a bírósági eljárás törvényes volt, ahogy Szókratész elítélése is. "Közismert, hogy a demokrácia a görögök találmánya, ám ez nem volt a mai értelemben vett demokrácia, ennél fogva mi félreértelmezzük a történelmet" - magyarázta a tudós. Mint kifejtette, a Szókratész ellen felhozott vádak a mi szemünkben nevetségesnek tűnnek, ám az ókori athéniak őszintén hittek abban, hogy az ítélet a közjót szolgálja.

A történészek általában arra a feltételezésre hajlanak, hogy Szókratész, aki nyíltan bírálta az athéni politikusokat, túl sok ellenséget szerzett magának. Ezek az ellenségek a bírósági eljárás révén szabadultak meg a filozófustól. Szókratész bűnbakként szolgált, őt okolták az Athént ért járványért, a városállamnak a peloponésszoszi háborúban (Kr.e. 431-409.) a spártaiaktól elszenvedett katasztrofális vereségért.

Cartledge professzor szerint az athéni polgárok hajlamosak voltak ezeket a csapásokat a megsértett istenek haragjának tekinteni. Szókratész, aki megkérdőjelezte több istenség legitimitását, beleillett ebbe a leírásba. Cartledge professzor szerint Szókratész gyakorlatilag maga vonta a halálos ítéletet a fejére. Az athéni igazságszolgáltatási rendszerben egy ilyen eljárásban a vádlott szabhatta ki saját büntetését. A filozófus először tréfálkozott, hogy jutalmat érdemelne, majd egy kis pénzbüntetést javasolt. A bírák azonban nem találták mulatságosnak a dolgot és halálos ítélete szabtak ki. "Az athéniak szemében Szókratész eltávolításával a közösség megtisztul és megerősödik" - vélekedett Cartledge professzor.