Fábián, Sebestyén
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Római kori húszoldalú kockát árvereznek el

2013.02.05. 16:28
d4205385x
Fotó: Christie's

Egy római kori, húszoldalú dobókockát árverez el a Christies aukciósház. Az időszámításunk szerinti második évszázadban készített, kékeszöld kocka (ami persze nem kocka, pontos matematikai megnevezése ikozaéder) mindegyik oldalán különböző szimbólumok vannak. A kicsivel nagyobb mint öt centiméteres játék értékét 18 ezer dollárra becsülik. Tulajdonosa apjától örökölte a kockákat, aki még 1920-ban vette meg Egyiptomban.

A hetvenes évek óta népszerű asztali szerepjátékokban gyakran használják a húszoldalú kockát, általában egyes akciók véletlenszerű kimenetelének meghatározására használják. A szerepjátékos szlengben a húszoldalúak D20 néven kerültek a szlengbe (az angol dice, azaz kocka szó első betűjéből), és létezik D12 (dodekaéder), D10 (dekaéder), D8 (oktaéder), D6 (hexaéder vagy kocka) és D4 (tetraéder) is. Sőt, százoldalú dobókocka is létezik, ami inkább már gömbre hasonlít (Lou Zocchi feltaláló után ezeket zocchiédernek hívják, bár a matematika nevük valójában centiéder).

A dobókockákat nagyon régóta ismeri az emberiség, az ókorban jóslásra is használták ezeket. Hamar elterjedtek a játékkockák is, Rómában eleinte tiltották a játékot, pedig nagyon népszerű volt a legionáriusok körében. Szinte kötelező volt azonban kockázni a Saturnalián, a római kori téli napforduló ünnepségen. A Saturnalia királyát is dobókockával sorsolták ki.