Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Harmincöt ókori piramist tártak fel Szudánban

2013.02.07. 16:40

Harmincöt kis piramist és más sírokat tártak fel francia régészek az észak-szudáni szedeingai nekropoliszban folyó ásatások során. A 2009 és 2012 között felfedezett ókori építmények kétezer évesek, a Kusita Királyság idejéből származnak, amely Egyiptommal, majd a római birodalommal volt határos. A Kusita Királyság Núbia területén (a mai Szudán északi részén) virágzott a Kr.e 9. század és a 4. század között. Halotti építészetére az egyiptomi piramisépítés volt nagy hatással. Szedeingában évszázadokon keresztül folyt piramisépítés.

A régészeket meglepte, hogy egy viszonylag kicsiny térségben milyen nagyszámú piramist építettek: 13 építményre egy 500 négyzetméteres helyen bukkantak rá.

Óriási a piramissűrűség a térségben. Több száz éven át folyt ilyen építkezés, egyre többet és többet húztak fel. A temetkezési hely szinte minden négyzetméterét kihasználták. Az építkezések mindaddig folytatódtak, amíg volt szabad hely a nekropoliszban, majd eljutottak egy olyan pontra, mikor már a régebbi sírokat kellett újra felhasználni – magyarázta Vincent Francigny, a szedeingai francia régészeti misszió vezetője a LiveScience tudományos hírportálnak.

A legnagyobb feltárt piramis hét méter széles az alapjainál, a legkisebb, amelyben egy gyermeket temettek el, 75 centiméteres. Francigny és a régészeti csoport vezetője, Claude Rilly a Sudan and Nubia című folyóirat legutóbbi számában számolt be részletesen a feltárásokról.