Emma
5 °C
10 °C

72 millió éves dinoszauruszfarkat találtak

2013.07.24. 09:22

72 millió éves az a megkövesedett dinoszauruszfarok, amit Mexikó északi részén tártak fel hétfőn az ország antropológiai és történelmi intézetének munkatársai. Az ötméteres, ötven csigolyából álló leletet húsz napnyi munkával tisztították meg a paleontológusok, a testrész nagyjából az állat teljes hosszának felét teszi ki.

A hadroszauruszként azonosított leletet General Cepeda városától nem messze találták. Francisco Aguilar, az intézet Coahuila megyei kirendeltségének vezetője elmondta: ez az első dinoszauruszfarok, amit az ország területén tártak fel. A környéken az állat további testrészeit is megtalálták, a csípő maradványai például néhány méterrel odébb feküdtek. A tudósok első vizsgálatai alapján az állat rákos volt és ízületi gyulladás is kínozta.

A környék amúgy igen gazdag lelőhely, Coahuila számos más pontján találtak már őslénymaradványokat. 65 millió évvel ezelőtt ez ugyanis az akkori óceánok part menti vidéke volt, ennek köszönhetően a tudósok szárazföldi és vízi élőlények csontjait és fosszíliáit egyaránt vizsgálhatják. A most talált farkat lakossági bejelentésre kezdték vizsgálni