16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

A bazmeg rövid története

2014.02.11. 09:59
Többé nem kell kényelmetlenül éreznie magát egy értelmiségiekből álló társaságban, csak mert nem ismeri a legismertebb káromkodás, az angol fuck szó etimológiáját. Most megtalálták a legrégebbi írott bazmegelős nyelvemléket.

Az angol fuck szó etimológiájának szép története van, de az első írott nyelvemlékről beszélve általában két esetet szoktak felhozni.

  • Az első a Flen flyys, egy 1475-ben írt névtelen költemény, amiben feltűnik a fuccant szó – itt az angol szótőhöz latin igerag kapcsolódik. A szövegben ez egyébként nem látszik, mivel a verssort kódolva írták. A „Non sunt in coeli, quia gxddbov xxkxzt pg ifmk” mondatból a gxddbov rejti a fuccantot: a helyes szót akkor kapjuk meg, ha az eredeti betűket az ábécé előző betűire cseréljük.
  • Egy 1513-as skót költemény ennél messzebbre ment; ebben már használták a fukkit szót, ami majdnem ugyanaz, mint a ma használt fuck it, vagyis a basszameg.

De azt tudták, hogy az első tisztességes fucking címzettje egy apát volt?

O D fucking abbot

– olvasható az 1528-ból származó kéziratban.

Ezt többféleképpen is lehet fordítani: a szó szerinti fordítás „O D, az a kibaszott apát” lenne. Melissa Mohr, a Szent szar: A káromkodás rövid története című könyvében is megemlítette az esetet.

Nehéz megmondani, hogy a feljegyzés írója a fucking szóval a szexuális tevékenységre utalt-e, például úgy, hogy „ez a fickó túl sokat kefél ahhoz képest, hogy cölibátusban kéne élnie”, vagy hangulatfokozó kifejezésként használta, hogy kifejezze a rosszallását – írta Mohr.

Tehát a szerző – valószínűleg egy szerzetes – vagy az apát szexuális kapcsolataira utalt, vagy annyira utálta, hogy csak ilyen erős szóval tudta leírni a vele kapcsolatos érzelmeit. Érdekes adalék, hogy a mondatban a D betű valószínűleg a damned, vagyis átkozott szóra utal. Talán megmosolyogtató, hogy az átkot a szerző csak egy homályos D betűvel jelöli, miközben a fuckot még csak ki se csillagozza, de az 1500-as években az átok szónak még komoly súlya volt, nem dobálták csak úgy, mint a bazmegeket. 

Fuck, nem FUCK

A fuck szó eredetét nehéz pontosan meghatározni, mivel igen valószínű, hogy szóban sokkal gyakrabban használták, mint írásban, rekonstruálni viszont csak ez utóbbiakat lehet. Az olyan megtévesztő városi legendáknak viszont ne dőljünk be, amik szerint a fuck szó eredetileg egy rövidítés – leírva: FUCK – lehetett.  • Hírek
  • Hírek