16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Metrót akartak, víztározó lett belőle

2014.12.05. 12:04

Császárkori gazdaságot és a földek öntözéséhez használt víztározót találtak Rómában a most épülő harmadik metróvonal alagútjának fúrása közben – írja az MTI. A C metróvonal építése során egy I. századi gazdaságra bukkantak, nagyjából 21 méter mélységben. A császárkori agrárterület az ókori Róma városközpontjához legközelebb fekvő gazdaság.

A kiásott magok és más leletek alapján a régészek szerint egykor barackos és szőlőültetvény lehetett errefelé. Több mezőgazdasági eszközt és vadászfelszerelést is találtak, többek között háromágú villát, kosarakat és nyilakat. A tárgyakon a TL monogram látható – ez valószínűleg a gazdaság tulajdonosának a neve, rövidített formában.

A legjelentősebb felfedezésnek a gazdaság öntözőmedencéje számít, ami az ókori Róma legnagyobb megmaradt víztározója. A 70 méter hosszú, 35 méter széles medence falai majdnem tökéletes állapotban maradtak fenn. A tározónak azonban csak egy részét sikerült feltárni, mivel az évszázadok során ráépítkeztek. 

Rossella Rea a római régészeti felügyelőség igazgatónője azt mondta, hogy az új római metróvonal fúrása igazi történelmi utazást jelent a szakértők számára. Róma földalatti rétegei pontosan megőrizték a város fejlődését az időszámításunk előtti VIII. századtól a mai időkig.  • Tippek
  • Hírek