70 éve lelőtt szovjet gépet adott vissza egy lengyel folyó

2015.08.26. 08:40

A németek által 1945-ben lelőtt szovjet katonai repülőgép roncsai és a személyzet két tagjának földi maradványai kerültek elő egy lengyel folyóból, amelynek vízállása a hőség miatt rekordnak számítóan alacsony - számolt be kedden egy lengyel múzeum munkatársa. A történelmi emlékekre vasárnap bukkantak a Lengyelország középső részén fekvő Kamion falu közelében folyó Bzura egyik mocsaras mellékfolyójában.

Az utóbbi időben szokatlanul erős hőhullám miatt az alacsony vízállású lengyel vizekből nemcsak kihajított ruhák és törött üvegek, hanem történelmi hidak és hajók darabjai is előkerülnek. A repülőgép roncsait a közeli Wyszogrod városának egyik múzeumába szállították, ahol megpróbálják helyreállítani. A szakértők úgy vélik, hogy egy Pe-2-es típusú katonai légi járműről van szó.

Pe-2-es típusú katonai légi jármű
Pe-2-es típusú katonai légi jármű
Fotó: hworld-war-2.wikia.com

Zdzislaw Leszczynski, a múzeum vezetője kedden elmondta, hogy szovjet egyenruhák darabjaira, egy ejtőernyőre, egy birkabőr esőkabát nyakrészére, csizmarészekre, a pilóta pisztolyára, rádiókészülékre és nagy mennyiségű lőszerre bukkantak. A rádiókészüléken és a repülőgép kontrollpaneljén olvasható feliratok cirill nyelvűek.

Leszczynski korabeli szemtanúkra hivatkozva elmondta, a repülőgép 1945 januárjában alacsonyan repült a folyó felett, amikor lelőtték, és a vastag jégréteget áttörve elsüllyedt. Akkoriban a Vörös Hadsereg folytatott offenzívát a térségben, és a náci csapatok folyamatosan visszahúzódtak Berlin irányába.

A múzeum vezetője szerint értesítették a lengyelországi orosz nagykövetséget a történtekről. Valerija Perezsinszkaja, a varsói orosz nagykövetség szóvivője azt mondta, még várják az írásbeli értesítést, fontosnak tartják azonban a történelmi leletet. Úgy vélte, a roncson lévő számok alapján azonosítani lehet majd a holttesteket.

Javítás: a cikk korábban tévesen álította, hogy egy Po-2-es gépről van szó, a tévedésért elnézést kérünk.  • Hírek
  • Hírek