Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Megnyitották a Moszad Mengele-aktáját

2017.09.05. 11:38

Az izraeli titkosszolgálat nyilvánosságra hozta a Josef Mengele-aktáját. A dokumentumokból kiderül, hogy vadászott a Moszad évtizedeken át a náci háborús bűnösre – írja az MTI.

A Moszad több betörést, akciót, lehallgatást és hírszerző műveletet hajtott végre azokban az évtizedekben, amíg a halál angyalának nevezett náci orvost keresték. Az archívum Mengele-aktáinak részleteit (kódolt nevén: a Melcer-aktákat) a Jediót Ahronót online kiadása pénteken hozza nyilvánosságra, de már kedden közzétettek egy előzetest.

Mengelét 1943-ben nevezték ki Auschwitz-Birkenau vezető orvosának. A koncentrációs táborban a gázkamrákhoz vezető válogatást végezte. Orvosi szempontból értelmetlen, szörnyű kísérleteket hajtott végre a kiszolgáltatott foglyokon. A háború után Dél-Amerikába menekült. A Moszad dokumentumaiból kiderül, hogy Adolf Eichmann 1960-as argentínai elrablása után ő lett a titkosszolgálat első számú célpontja, akit Izrael megpróbált élve elfogni – vagy megölni.

Az akta bizonyítja, hogy Mengele nemcsak életében, hosszú évtizedeken át, de még évekkel a tengerbe fulladása után is megtévesztette az üldözőit.

  • A Moszad tervei között szerepelt egy szerető beépítése Márta nevű feleségéhez, valamint Mengele 12 éves fia elrablása; remélték, hogy a szálak elvezetnek a bujkáló nácihoz.
  • 1962-ben a Moszad igen közel férkőzött Mengeléhez. Egy beszervezett exnáci segítségével eljutottak Brazíliában egy Sao-Paolótól délre fekvő magányos farmhoz, ahová az Eichmann elrablásában is részes Moszad-ügynököket küldtek. Egyszer Mengele szembejött velük többedmagával. Az ügynökök hazatáviratoztak jelenteni, de mivel késett az akció jóváhagyása, elszalasztották az alkalmat.
  • 1983-ban követték a fiát, a Nyugat-Berlinben élő Rolf Mengelét. Lehallgatták a telefonját, lefényképezték a leveleit. Ekkoriban egy Moszad-ügynöknőt is ráállítottak az ifjú Mengelére, mert azt remélték, talán egy randevún kiszedhetik belőle, hogy hol lakik az apja.
  • Mivel az apának és fiának is március 16-án volt a születésnapja, azt remélték, hogy köszöntik egymást, és ebből kiderül az orvos tartózkodási helye. A Moszad azt tervezte, hogy a születésnapi üdvözlés után nem sokkal az apa ismerősének álcájában felhívják a fiatal Mengelét, azt állítva, hogy az idős Mengele nagyon beteg, és magához hívja.  A születésnapi telefon azonban elmaradt; Josef Mengele ekkor már négy éve halott volt.