Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megnyitották a Moszad Mengele-aktáját

2017.09.05. 11:38

Az izraeli titkosszolgálat nyilvánosságra hozta a Josef Mengele-aktáját. A dokumentumokból kiderül, hogy vadászott a Moszad évtizedeken át a náci háborús bűnösre – írja az MTI.

A Moszad több betörést, akciót, lehallgatást és hírszerző műveletet hajtott végre azokban az évtizedekben, amíg a halál angyalának nevezett náci orvost keresték. Az archívum Mengele-aktáinak részleteit (kódolt nevén: a Melcer-aktákat) a Jediót Ahronót online kiadása pénteken hozza nyilvánosságra, de már kedden közzétettek egy előzetest.

Mengelét 1943-ben nevezték ki Auschwitz-Birkenau vezető orvosának. A koncentrációs táborban a gázkamrákhoz vezető válogatást végezte. Orvosi szempontból értelmetlen, szörnyű kísérleteket hajtott végre a kiszolgáltatott foglyokon. A háború után Dél-Amerikába menekült. A Moszad dokumentumaiból kiderül, hogy Adolf Eichmann 1960-as argentínai elrablása után ő lett a titkosszolgálat első számú célpontja, akit Izrael megpróbált élve elfogni – vagy megölni.

Az akta bizonyítja, hogy Mengele nemcsak életében, hosszú évtizedeken át, de még évekkel a tengerbe fulladása után is megtévesztette az üldözőit.

  • A Moszad tervei között szerepelt egy szerető beépítése Márta nevű feleségéhez, valamint Mengele 12 éves fia elrablása; remélték, hogy a szálak elvezetnek a bujkáló nácihoz.
  • 1962-ben a Moszad igen közel férkőzött Mengeléhez. Egy beszervezett exnáci segítségével eljutottak Brazíliában egy Sao-Paolótól délre fekvő magányos farmhoz, ahová az Eichmann elrablásában is részes Moszad-ügynököket küldtek. Egyszer Mengele szembejött velük többedmagával. Az ügynökök hazatáviratoztak jelenteni, de mivel késett az akció jóváhagyása, elszalasztották az alkalmat.
  • 1983-ban követték a fiát, a Nyugat-Berlinben élő Rolf Mengelét. Lehallgatták a telefonját, lefényképezték a leveleit. Ekkoriban egy Moszad-ügynöknőt is ráállítottak az ifjú Mengelére, mert azt remélték, talán egy randevún kiszedhetik belőle, hogy hol lakik az apja.
  • Mivel az apának és fiának is március 16-án volt a születésnapja, azt remélték, hogy köszöntik egymást, és ebből kiderül az orvos tartózkodási helye. A Moszad azt tervezte, hogy a születésnapi üdvözlés után nem sokkal az apa ismerősének álcájában felhívják a fiatal Mengelét, azt állítva, hogy az idős Mengele nagyon beteg, és magához hívja.  A születésnapi telefon azonban elmaradt; Josef Mengele ekkor már négy éve halott volt.