Árpád
-2 °C
3 °C

Azonosították a kórt, ami kiirthatta az egész azték civilizációt

GettyImages-167073116
2018.01.16. 15:25

1545-ben különös járvány pusztított Mexikóban. Az aztékokat különös betegség tizedelte: fejfájással és magas lázzal estek ágynak, miközben orrukból, szemükből és fülükből is szivárgott a vér. Ellenszer nem volt, aki elkapta a betegséget, három-négy napon belül meghalt. A kór öt éven belül 15 millió áldozatot szedett; becslések szerint ez az azték civilizáció 80 százaléka lehetett.

Ez volt az egyik leghalálosabb járvány az emberiség történetében. Csak a XIV. századi, 25 millió áldozattal járó európai pestisjárvány fogható hozzá. A különös betegséget a helyiek cocoliztli néven emlegették – magyarul talán dögvészre lehetne fordítani. Az elmúlt 500 évben egy lépéssel sem jutottunk közelebb ahhoz, hogy kiderítsük, mi lehetett ez.

Hétfőn egy tudóscsoport bejelentette, hogy kizárták a lehetséges betegségek listájáról a himlőt, a kanyarót, a mumpszot és az influenzát; azonosítottak egy tífuszszerű gyulladást egy DNS-töredékről, amit a régészeti feltárások során előkerült áldozatok maradványai között találtak. Ez alapján a kutatók arra következtettek, hogy a gyilkos kór a szalmonella lehetett.

Ashild Vagene, a németországi Tübingeni Egyetem egyik kutatója elmondta, hogy az 1545-1550 között pusztító járvány, a cocoliztli az európaiak megérkezése után tört ki, de a második volt a legsúlyosabb, legtöbb áldozatot szedő fertőzés. A jelenség évszázadokon át foglalkoztatta a történészeket, de csak most találtak olyan közvetlen bizonyítékot egy ősi DNS-ben, ami megmagyarázhatja, hogy miért tört ki a járvány.

Az Amerikába bevándorló telepesek olyan kórokozókat hurcoltak be magukkal az Újvilágba, amilyenekkel a helyiek immunrendszere sosem találkozott, és nem tudott védekezni ellenük. Az 1576-tól 1578-ig tartó járvány a megmaradt populáció felét kiirtotta.

A nagyvárosokban óriási árkokat ástak, és a papok napkeltétől napnyugtáig mást sem csináltak, csak holttesteket hordtak és dobtak az árkokba.

– írta Fray Juan de Torquemanda ferences történész.

Az orvosok azért nem tudták azonosítani a betegséget, mert a tünetei nem egyeztek meg az akkoriban ismert legpusztítóbb fertőzések, a kanyaró és a malária tüneteivel. A mostani tanulmányban 29, a járvány idején elpusztult tetemet vizsgáltak; sikerült belőlük DNS-t kinyerni.

A cocolitzli betegség ábrázolása egy korabeli kódexben
A cocolitzli betegség ábrázolása egy korabeli kódexben

A vizsgálatok kimutatták a Salmonella paratyphi C kórokozók maradványait, amik a paratífusz nevű betegséget okozzák. Súlyosabb esetben ez bélgyulladást okozhat, de a mexikói altípusa ritkán okoz fertőzést az emberekben – legalábbis manapság.

A szalmonellabaktériumok többnyire fertőzött táplálékkal vagy vízzel terjednek. A kutatók szerint elképzelhető, hogy a Mexikóba szállított háziállatok terjesztették a kórt, amit a spanyolok vittek magukkal. A szalmonelláról tudjuk, hogy a középkori Európában már elterjedt volt.

Ennek ellenére a kutatók sem mondják biztosra, hogy a cocolitzli-járványt a kérdéses baktériumtörzs okozta. Ezt Kirsten Bos, az egyik kutató is elismerte; ugyanakkor megjegyezte, hogy a szalmonella tűnik az első számú gyanúsítottnak.

Csak azért, mert a szalmonella jelenlétét kimutatták az áldozatokból, még nem jelenti azt, hogy az okozta a halálukat is. A kutatás ráadásul célzottan a DNS-ből kinyerhető, bakteriális és vírusos megbetegedéseket vizsgálta, egyszerűen azért, mert a DNS-ekből ezeket a legkönnyebb kimutatni. Ugyanakkor vannak olyan vírusok – például a hantavírus –, amiket sokkal könnyebb az RNS-ből kimutatni, és a tünetek alapján az is okozhatta volna az aztékok pusztulását.

(The Guardian)

(Borírókép:  II. Moctezuma azték uralkodó és Hernán Cortés spanyol konkvisztádor első találkozása egy korabeli festményen - forrás: Leemage / UIG / Getty Images)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?