Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kétezer éves szentélyt tártak fel Tirolban

2018.07.23. 16:34

Egy kétezer éves szentélyt tártak fel az Innsbrucki Egyetem kutatói egy Lienz közeli ásatáson. A Frauenkloster Bühel (a női kolostor halma) területén ma erdő áll, de kétezer éve népszerű zarándokhely volt. A szentélyt egy több száz méter hosszú, 80 centiméter vastag, vélhetően két méter magas fal vette körbe.

A kultuszhely első virágzása az időszámítás előtti I. századra tehető. A nyomok szerint az időszámítás előtt 16-ban történt római hódítás után a szentély továbbra is fogadta a hívőket, legalábbis a régészek nem találtak arra utaló jeleket, hogy megszakadt volna a működése. Úgy vélik, gyorsan alkalmazkodott a rómaiakhoz és azok új isteneihez. 

Fotó: Gerald Grabherr / Universität Innsbruck via tirol.orf.at

Az ORF televízió szerint több száz, istenségeket ábrázoló figura is felszínre került. Az ón-ólom ötvözetből készült kis fogadalmi szobrocskák lefedik szinte a teljes antik istenvilágot az istenek atyjától, Jupitertől és feleségétől, Junótól kezdve Merkúron, a kereskedelem istenén, Vénuszon, a szerelem istennőjén és Marson, a háború istenén át egészen Viktóriáig, a győzelem istennőjéig. 

A legtöbb szobor a római hódítás utáni első századból való. Több érmét is találtak, amik áldozati adományként kerülhettek a szentélybe. A Gerald Grabherr vezette régészeti csoport a szentélytől távolabb egy templom alapjaira bukkant, amit fából építhettek. A szakértők szerint a templom látótávolságban volt Aguntum római várostól, és főként a köznép használta.

(MTI)