A dohányzás a legjobb orvosság

2014.11.30. 14:55

A dohányfüst a legjobb orvosság a kolera ellen • Gyámolításra szorulnak a külföldről hazatérő magyarok • Földbe vájt katonalakások a harcztéren • Viccs strófákra ihlet a szörnyű drágaság. 100 éves hírek.

 A fertőtlenítő dohányfüst

Már évtizedek előtt megállapították neves orvostanárok, hogy a kolerabacilusok legbiztosabb megölője a dohányfüst. Ezért a mostani háborúkban is elsőrangú fontossága van annak, hogy minden katona pontosan megkapja a maga rendes napi dohányporcióját. A katonák rendes dohányellátásáról az ország különböző dohányjövedéki igazgatóságai gondoskodnak. Ennek a pontos dohányellátásnak köszönhetjük, hogy a mi hadseregünk az Oroszországból behurcolt kolerával szemben meglehetősen immúnisnak mutatkozik. Tovább... (Pesti Hírlap)

A hazatérő külföldi magyarok gyámolitása

A hazatérő magyar honosok között voltak és lesznek olyanok, akik támogatásra szorulnak, mert a maguk erejéből nem tudják magukat föntartani, részint mert munkaképtelenek, részint pedig azért, mert rögtön munkát nem kaphatnak. Elő fog ez fordulni különösen azok között, akik hosszabb idő óta tartózkodtak külföldön s maguk vagy hozzátartozóik ott keresték meg kenyerüket, minélfogva itthoni összeköttetéseik sok esetben megszakadtak. Ezek a hazatérők az ellenséges külföldi államokban történt internálásuk idején jobbára keserves szenvedéseken mentek keresztül. Tovább... (Népszava)

Földbe vájt lakások

Földbe vájt lakások a zsiskovicei harcztéren, melyek körül ellenséges gránátok csapnak le. Tovább a Vasárnapi Ujságra.

Viccek a drágaságról

Vasárnapi strófák

Holnap már nem lesz drága a buza,
Holnap a tej lesz drága csupán,
Holnap a lisztes a bőröm nem nyúzza;
Nyúzza a sajtos holnapután.

Rettenetes öröm ért most minket;
Olcsó a kenyér, akár a szemét,
Sőt a kenyér is, — akár a szemét...
Szúrják vele most ügyesen szemeinket.

Hát a tojás, meg a hus, meg a szén? —
Olcsó lesz a liszt, — hát bánom is én?
Mindazonáltal a szivem bus...
Mert drága a tej, a tojás, meg a hus.

Tovább... (Pesti Napló)

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.