Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lenin nem volt Iljics

2008.04.22. 15:19
Lenin valószínûleg nem Iljics, vagyis apja nem Ilja Uljanov volt. Továbbá egyetemet sem végzett - állítja a forradalmárról egy április 22-i születésnapja alkalmából megjelent írás.

Korábban már kiderült, hogy az Auróra ágyúi nem dördültek el, és nem történt meg a Téli Palota ostroma, továbbá valójában nem is a Finn-öbölnél bujkáló Lenin vezényelte az eseményeket. Most Akim Arutyunov Lenin-kutató állítja, hogy a vezér még csak nem is volt Iljics. Ilja Nyikolajevics, az idõsebb Uljanov igen tekintélyes ember volt: a kormányzóság állami iskoláinak felügyelõje, aki egymaga 434 iskolát alapított, de otthon semmibe vették, és sok gyereke közül valószínûleg egyik sem az övé volt. A jelek szerint Lenin és a többi Uljanov-gyerek apja Ivan Szidorovics Pokrovszkij, a család orvosa volt.

Az orvos jól ismerte Lenin anyját és annak férjét is, és gyakran fordult meg a háznál. Az azóta Uljanovszkká átkeresztelt, akkoriban alig 35 ezer lakosú kisváros legendái szerint amíg Uljanov a környék iskoláit járta, felesége bensõséges kapcsolatot ápolt a jóképû háziorvossal, méghozzá elég nyíltan, úgyhogy az egész város tudott a viszonyról. Ma már genetikai vizsgálatok segítségével elég egyszerû lenne tisztázni a kérdést, de bizonyíték egyelõre nincs. Mindazonáltal a fényképek tanúsága szerint Lenin erõsen hasonlít Pokrovszkij doktorra, éppen olyan sûrû, magasra futó, csúcsos a szemöldöke, mint az orvosé.

Leninnek a moszkvai Lenin-múzeumban õrzött diplomájában a Vlagyimir Ivanovics Uljanov név áll, és csak a Szovjetunió Kommunista Pártja központi bizottságának Marxizmus-Leninizmus Intézete késõbbi döntése nyomán javították ki: az Ivanovics apai nevet áthúzták, s kézzel fölé írták: Iljics – mondta Arutyunov a Komszomolszkaja Pravda címû lapnak. Erre azonban a Nyezaviszimaja gazeta címû lapban õ maga ugyancsak meglepõ magyarázattal szolgált: a bizonyítvány nem lehet Leniné, mivel õ mindjárt az elsõ félévben írásban kérte a rektort, hogy húzzák ki nevét az egyetem hallgatóinak listájáról. Emellett Arutyunov számos idézettel bizonyítja, hogy egyik forrásmunka adatai sem vehetõk készpénznek, és arra jut: V. I. Uljanov semmiféle diplomát nem szerzett, de vélhetõen a hamisítást nem õ követte el, hanem a Marxizmus-Leninizmus Intézet.

Mindezek fényében az már nem is túl érdekes, hogy Arutyunov szerint a gimnáziumot sem az egykori tankönyvekbõl ismert kitüntetéssel végezte a késõbbi Lenin, ugyanis sok-sok intõje, és amúgy kitûnõ jegyei között egy négyes is éktelenkedett, logikából.