Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Lenin nem volt Iljics

2008.04.22. 15:19
Lenin valószínûleg nem Iljics, vagyis apja nem Ilja Uljanov volt. Továbbá egyetemet sem végzett - állítja a forradalmárról egy április 22-i születésnapja alkalmából megjelent írás.

Korábban már kiderült, hogy az Auróra ágyúi nem dördültek el, és nem történt meg a Téli Palota ostroma, továbbá valójában nem is a Finn-öbölnél bujkáló Lenin vezényelte az eseményeket. Most Akim Arutyunov Lenin-kutató állítja, hogy a vezér még csak nem is volt Iljics. Ilja Nyikolajevics, az idõsebb Uljanov igen tekintélyes ember volt: a kormányzóság állami iskoláinak felügyelõje, aki egymaga 434 iskolát alapított, de otthon semmibe vették, és sok gyereke közül valószínûleg egyik sem az övé volt. A jelek szerint Lenin és a többi Uljanov-gyerek apja Ivan Szidorovics Pokrovszkij, a család orvosa volt.

Az orvos jól ismerte Lenin anyját és annak férjét is, és gyakran fordult meg a háznál. Az azóta Uljanovszkká átkeresztelt, akkoriban alig 35 ezer lakosú kisváros legendái szerint amíg Uljanov a környék iskoláit járta, felesége bensõséges kapcsolatot ápolt a jóképû háziorvossal, méghozzá elég nyíltan, úgyhogy az egész város tudott a viszonyról. Ma már genetikai vizsgálatok segítségével elég egyszerû lenne tisztázni a kérdést, de bizonyíték egyelõre nincs. Mindazonáltal a fényképek tanúsága szerint Lenin erõsen hasonlít Pokrovszkij doktorra, éppen olyan sûrû, magasra futó, csúcsos a szemöldöke, mint az orvosé.

Leninnek a moszkvai Lenin-múzeumban õrzött diplomájában a Vlagyimir Ivanovics Uljanov név áll, és csak a Szovjetunió Kommunista Pártja központi bizottságának Marxizmus-Leninizmus Intézete késõbbi döntése nyomán javították ki: az Ivanovics apai nevet áthúzták, s kézzel fölé írták: Iljics – mondta Arutyunov a Komszomolszkaja Pravda címû lapnak. Erre azonban a Nyezaviszimaja gazeta címû lapban õ maga ugyancsak meglepõ magyarázattal szolgált: a bizonyítvány nem lehet Leniné, mivel õ mindjárt az elsõ félévben írásban kérte a rektort, hogy húzzák ki nevét az egyetem hallgatóinak listájáról. Emellett Arutyunov számos idézettel bizonyítja, hogy egyik forrásmunka adatai sem vehetõk készpénznek, és arra jut: V. I. Uljanov semmiféle diplomát nem szerzett, de vélhetõen a hamisítást nem õ követte el, hanem a Marxizmus-Leninizmus Intézet.

Mindezek fényében az már nem is túl érdekes, hogy Arutyunov szerint a gimnáziumot sem az egykori tankönyvekbõl ismert kitüntetéssel végezte a késõbbi Lenin, ugyanis sok-sok intõje, és amúgy kitûnõ jegyei között egy négyes is éktelenkedett, logikából.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!