Judit
2 °C
7 °C

Megszólalt Sztálin élő hasonmása

2008.04.07. 10:30
Sztálinnak voltak hasonmásai, akiket biztonsági okokból alkalmaztak: egyikük most hosszas hallgatás után megszólalt a Komszomolszkaja Pravdának.

Az ötven év alatt beidegződött óvatosság miatt az alterego nem mondott sokat a lapnak, bár a szigorúan titkos minősítés 1996-ban lekerült a vonatkozó dokumentumokról. A hasonmás, Feliksz Gadzsijevics Dadajev sikeres és népszerű színész, parodista és illuzionista, valószínűtlen mennyiségű kitüntetés birtokosa még felesége és gyerekei előtt is elhallgatta életrajzának e veszélyes részét. Dadajev egy kis dagesztáni hegyi faluban született, később táncolni tanult. Egy kaukázusi művészeti olimpián fedezték fel 1939-ben, majd meghívták az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság állami népi együttesébe. A háborúban úgynevezett koncertbrigádba került, s hamar híressé vált a fronton, de közben néha katonai feladatokat is teljesített. Többször megsebesült, 1942-ben, egy újabb sebesülés után családját értesítették, hogy meghalt, de aztán kiderült, hogy mégis él. A titkosszolgák 1943-ban fedezték fel maguknak.

Kisebb volt

A Sztálinhoz valóban hasonlító Dadajevet előbb fel kellett hizlalni 11 kilóval, aztán ruhákat akartak neki varrni, de a színész végül Sztálin ruháiban alakította a vezér szerepét. Két centiméterrel kisebb volt a 172 centiméter magas Sztálinnál, de ezt cipősarokkal könnyű volt kompenzálni. A fiatalembernek meg kellett tanulni Sztálinná sminkelni magát: vastagon kente fel az arcfestéket, abba fésűvel ráncokat rajzolt, a megszáradt festékre púdert tett, és lassan beleélte magát a szerepébe. Végül egyedül a füle alapján lehetett megkülönböztetni Sztálintól: Dadajev fülkagylója hosszúkásabb, a koponyájához simul, míg Sztáliné jobban elállt: ez utóbbin lehetett segíteni, de a formán nem, ilyen részletekre azonban nem is figyelt oda senki.

Integetett is

Eleinte csak elterelő manőverekben alkalmazták: autón kihajtatott a Kremlből, vagy például repülőgépre szállt, amikor Sztálin 1943-ban a teheráni értekezletre tartott, miközben maga a vezér merényletektől tartva más útvonalon jutott el a célhoz. Később előfordult, hogy a mauzóleumról ő integetett egy parádén a Vörös téren elvonulóknak, színházba ment a vezér helyett, sőt filmhíradókban szerepelt, és még rádióbeszédeket is mondott. Sztálinnal egyetlenegyszer találkozott, amikor az szemügyre vette őt, majd rábólintott. Végül Dadajev annyira azonosult Sztálinnal, hogy ma már némelyik felvételről talán csak ő tudja, kit ábrázol: a valódi Sztálint, vagy őt. Annyi biztos, hogy az egyik ismert hivatalos fotón, amelyen a vezér fehér zubbonyban látható, s amely számos tankönyvben és történelmi tanulmányban szerepel, nem Sztálin, hanem hasonmása látható.

Dadajev azt állítja, a vezérnek négy hasonmása volt, de részletesebben erről ma sem hajlandó beszélni. Annyit azonban elmondott, hogy Sztálin ellen kétszer kíséreltek meg merényletet, mindkét esetben a valódi vezérrel találkoztak a merénylők, és hogy a teheráni merénylet után a titkosszolgálatnál hét embert végeztek ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?