Jégkorszakok eredménye a biológiai sokszínűség

2000.05.21. 19:38
Amerikai kutatók úgy vélik, végre megtalálták a klímaváltozások valódi okát. Az extrém változások mintegy 770 millió évvel ezelőtt, a kontinensek eltolódásával kezdődtek.
A Harvard egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a 750 millió évvel ezelőtti jégkorszak szélsőséges klímafeltételei jelentősen hozzájárultak a földi életformák továbbfejlődéséhez. A jégkorszak szélsőséges környezeti hatásait csak néhány organizmus élhette túl, például a forró vulkanikus források közelében.

A szélsőséges környezeti feltételek miatt fokozottan felléptek genetikai változások
Az ilyen elszigetelt életközösségekben a szélsőséges környezeti feltételek miatt fokozottan felléptek genetikai változások, és új életformák jöttek létre. Amikor pedig a jégkorszak végén az egymástól sokáig elválaszottt populációk - ismét megváltozott környezeti feltételek mellett - egymásra találtak, nagy volt a kényszer az újbóli alkalmazkodásra. Ezek a feltételek rendkívüli módon segítették az új fajok kialakulását.

Annak a régi talánynak is lehet megvan a megoldása, hogy miért süllyedtek a jégkorszakok idején ennyire le az átlaghőmérsékletek. Szerintük az extrém klímaváltozások időszaka a kontinensek eltolódásával kezdődött, mintegy 770 millió évvel ezelőtt. Ekkor az egyetlen összefüggő kontinens sok kisebb földdarabra esett szét, és ezek az Egyenlítő mentén lassan széthúzódtak.

A kontinensek megváltozott helyzete és mérete rendkívüli csapadékokat eredményezett. Ennek hatására a mai üvegházhatás egyik felelősének tartott széndioxid gáz egyre nagyobb hányada mosódott ki az atmoszférából, eljutott a tengerekbe, ahol a kalciummal és magnéziummal kémiai reakcióra lépve mészüledékként lerakódott. Ennek nyomán a légkör CO2 tartalma egyre süllyedt, és leesett a Föld átlaghőmérséklete.

A kontinensek megváltozott helyzete és mérete rendkívüli mennyiségű csapadékot eredményezett
A lehűlés nyomán a sarkokon jégsapkák képződtek. De minél több jég borította a bolygót, annál több napfényt napfényt sugárzott vissza a világűrbe, és a hőmérséklet tovább csökkent. Ezen az úton egy önmagát erősítő lehűlési folyamat indult be, amely körülbelül 10 millió évig tartott.

A világot beborító jégtakaró következtébem megszakadt a CO2-t megkötő kémiai köfolyamat. A vulkánok széndioxid-kibocsájtása rekordértéket ért el. A jég lassan olvadt, a Föld pedig átbillent, és egy rendkívül magas átlaghőmérsékletű üvegházzá változott. A kutatók meglelték annak bizonyítékait, hogy ez a klímaváltozás a 750 és 580 millió évvel ezelőtti időszakban legalább négy alkalommal végbement.

Őslények maradványai azt bizonyították, hogy 500 millió évvel ezelőtt, a extrém klímafázisok végén, az úgynevezett "kambiumi robbanás" során, az élet rendkívüli sebességgel elterjedt a Földön.  • Hírek
  • Csok