Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Tüdő nélkül lélegző béka él Borneón

2008.04.10. 20:59
Tüdő nélkül lélegző békát fedeztek fel Indonéziában, Borneó szigetének egyik eldugott csücskében. A kutatók szerint a felfedezés segítségével jobban megismerhető az evolúció.

A Barbourula kalimantanensis nevű békára még 2007 augusztusában bukkantak egy expedíción, jelentette be David Bickford, a Szingapúri Nemzeti Egyetem evolúciós biológusa, aki részt vett a kutatómunkában. Ez a faj az első ismert tüdő nélküli béka, és a kétéltűek azon kis csoportját gyarapítja, amelyek az oxigénfelvétel e szokatlan módját választották. Így lélegzik néhány tüdő nélküli szalamandra, valamint a féreggőte is.

"Ez a bolygónkon található legősibb, egyben legkülönösebb békafaj - mondta David Bickford a barna, dülledtszemű teremtényre, amely teljesen ellaposodik, amikor átsiklik a vízen. A tüdő nélküli békával egyébként elsőként David Bickford indonéz kollégája, Dzsoko Iszkander találkozott három évtizede, és azóta próbált a nyomára bukkanni. A kutatónak nem volt tudomása arról, hogy a békának nincs tüdeje, ameddig a laboratóriumban fel nem boncoltak nyolc egyedet.

Graeme Gillespie, az ausztráliai Victoria állambeli állatkertek tudományos igazgatója, aki nem vett részt az expedícióban, a békát evolúciós kuriózumnak nevezte. A laboratóriumban megvizsgált nyolc egyed alapján ki lehet jelenteni, hogy a tüdőnélküliség a faj sajátossága, és nem a természet szeszélye. David Bickford feltételezése szerint a Barbourula kalimantanensis azért mondott le a tüdőkről, hogy alkalmazkodjon a nehéz környezeti feltételekhez: hideg, gyorssodrású, oxigénben gazdag vizű folyókban volt kénytelen boldogulni.

Meggyőződése szerint a béka segítségével a tudósok megérthetik, hogy hogyan segítik elő a környezeti tényezők az extrém evolúciós alkalmazkodást. Az összes többi béka rendelkezik tüdővel, még a Barbourula kalimantanensishez legközelebb álló faj is, amely a Fülöp-szigeteken él.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!