Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A túlsúlyosak korán halnak

2003.01.07. 11:22
Aki a harmincas-negyvenes éveiben túlsúlyproblémákkal küzd, legalább három évvel korábban fog meghalni, mint sovány társai, mutatták ki hosszútávú vizsgálatok alapján holland kutatók. Azoknak a várható élettartama, akik komolyan el vannak hízva és dohányoznak is, akár 13 évvel csökkenhet.
A várható életkor szempontjából - a középkorúak körében - az elhízás legalább annyira káros, mint a dohányzás, derül ki holland kutatók vizsgálatából. A tudósok eredményeiket az amerikai Annals of Internal Medicine (Belgyógyászati Évkönyv) legutóbbi számában publikálták, írta az Ananova.

Veszélyben a dohányosok

Az adatok szerint azok a nem dohányzó személyek, akik túlsúlyosak ugyan, de nincsenek elhízva, átlagosan három évvel korábban halnak meg, az elhízott emberek azonban még ennél is rövidebb ideig élnek. A nem dohányzó, elhízott nők várható élettartama átlagosan 7,1 évvel, a férfiaké 5,8 évvel rövidül.

A dohányzók számára még rosszabbak a kilátások. Az elhízott, dohányzó nők 7,2 évvel kevesebbre számíthatnak normális súlyú, dohányzó társaiknál, és 13,3 évvel kevesebbre a normális súlyú, nem dohányzó nőknél. Az elhízott férfiak várható élettartama ugyanígy 6,7, illetve 13,7 évvel kevesebb.

"E kutatás szerint ha valaki a harmincas és negyvenes évei derekán túlsúlyos, még akkor is nagyobb kockázattal számolhat, ha később lefogy" - mondta Serge Jabbour, a philadelphiai Thomas Jefferson egyetemi kórház fogyasztóklinikájának vezetője. - "Eszerint korán el kell kezdeni a fogyást. Ha sokat várunk, a károsodás visszafordíthatatlanná válhat."

Ötven évnyi adat

A tudósok persze korábban is tisztában voltak azzal, hogy a túlsúlyos emberek várható élettartama rövidebb, de a kevés elkészült nagyléptékű kutatásból nem tudták meghatározni, pontosan hány évvel.

A fenti eredményeket 3457 jelentkező adataiból számolták ki, akiket 1948 és 1990 között vizsgáltak rendszeresen a massachusettsi Framinghamben. Az adatokat a hollandiai Erasmus orvostudományi központban és a gronigeni egyetemen elemezték.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft