Hajnalban meghalt a krokodilvadász

2006.09.04. 09:28
Meghalt Steve Irwin, miután mellkasába fúródott egy tüskés rája mérges nyila Ausztrália észak-keleti részén magyar idő szerint hétfő hajnalban. A Magyarországon is népszerű Irwin 44 éves volt.
A természettudóst a mellén találta el a rája egyik rendkívül éles és hegyes farokcsápja, miközben a férfi a nyugat-ausztráliai partok mentén búvárkodott - közölte egy szemtanú, a helyi búvárklub munkatársa, aki Poseidon nevű hajójával a közelben tartózkodott a szerencsétlenség idején.

A helikopter sem segíthetett

A tüskés rája akkor támadt rá a tévésztárra, amikor az új dokumentumfilmjét forgatta a Nagy Korallzátony nevű természetvédelmi területen Ausztrália Queensland államánál.

A queenslandi rendőrség megerősítette a természettudós halálának hírét, már a családot is értesítették. Irwint magyar idő szerint hajnali kettőkor találták meg a mentők, írta a BBC. A természettudós csapata hívott segítséget, de az orvosok már nem tudták megmenteni Irwin életét. A sebesült férfit egy közeli korallszigetre vitték, ahová helikopteres mentők érkeztek, a szerencsétlenül járt férfi azonban már halott volt, mire az orvosok a helyszínre érkeztek. Feltehetően a rája csápja okozta mellkasi sérülés miatti szívleállás idézte elő a halálát - jelentette a Reuters.

Csak védekezett

A tüskés rája lapos, háromszög alakú hal, többnyire trópusi vizekben lehet megtalálni. Nevét a farka végén levő borotvaéles tüskéiről kapta, a tüskék gyilkos mérget tartalmaznak. Ezeket az állat akkor használja, ha úgy érzi, hogy megtámadják, tehát a tüskés rája csak védekezett.

Bár a mérgek valóban halálosak, az ilyen balesetek nagyon ritkák. David Penberthy, a Sydney Daily Telegraph szerkesztője még sosem halott ilyen esetről, mondta el a BBC-nek.


Jobbára ártalmatlan

A zoológus végzettségű Steve Irwin televíziós műsorát Krokodilvadász címmel 1992-ben mutatták be Ausztráliában, majd világszerte átvette a Discovery Channel, így 500 millióan nézhették kalandjait. A sorozatból 2002-ben mozifilm is készült. 1992-ben Steve Irwin összeházasodott az amerikai Terri Rainesszel, aki a sorozat aktív szereplője lett. Irwinnek két gyereke, egy nyolcéves kislánya és egy hároméves kisfia van.  • Hírek
  • Személyi kölcsön