A Holdba csapódott a kínai űrszonda

2009.03.02. 11:15 Módosítva: 2009.03.02. 12:45
Vasárnap programjának megfelelően a Holdba csapódott a Csang-o ji-hao 1, vagyis a Holdistennő-1 nevű kínai űrszonda, az ország első Hold-szondája. Kína 2012-ben már leszállóegységet küldene az égitestre.
Holdistennő-1 űrszonda
Holdistennő-1 űrszonda

A földi irányítóközpont jelentette, hogy kínai idő szerint vasárnap délután 16 óra 13 perckor (magyar idő szerint reggel 9 óra 13-kor) a Holdba csapódott a – írja a BBC hírportálja. Az eszköz megsemmisítése missziójának megfelelően zajlott, a Holdistennő-1 egy sikeres küldetést zárt le ezzel.

A szonda az ütközés előtt 16 hónapig keringett a Hold körül, ezalatt elkészítette az eddigi legrészletesebb, nagyfelbontású holdtérképet, amit tavaly novemberben mutattak be. Az eszközt 2007. október 24-én állították Hold körüli pályára a Hosszú Menetelés 3A hordozórakétával, küldetését eredetileg egy évesre tervezték. A szondát két földi állomásról irányították az ország keleti, illetve északnyugati feléből, Qingdából és Kasgarból.

Bemutatják az űrszonda által készített térképet
Bemutatják az űrszonda által készített térképet

Kína űrprogramjának központi eleme a Hold meghódítása. 2012-ben már leszállóegységet terveznek az égitestre küldeni, 2017-ben pedig már olyan eszközt szeretnének útnak indítani, ami talajmintákkal megrakodva vissza is tér a Földre. A végső cél természetesen az emberes Hold-misszió, a NASA egyik szakértője szerint az ország akár meg is előzheti Amerika hasonló terveit. Októberben pedig az ország elindítja első Mars-szondáját. Kína 2003-ban küldött először embert az űrbe, de 2010-ben már olyan űrmodult bocsát majd fel, amiben az űrhajósok eltölthetnek néhány napot – ez lesz az első lépés egy kínai űrállomás felé.  • Tippek
  • Árfolyam