Virágot ültetnek a Holdon

2009.03.30. 14:55
Egy amerikai vállalat munkatársai azt remélik, elsőként ültethetnek virágot a Holdon és még nyernek is vele harmincmillió dollárt.

A Paragon Space Development vállalat egy a Holdra repíthető üvegházat készítene, amit a Hold Odüsszeia űrhajóval juttatna el testvérbolygónkra. A Hold Odüsszeia a Google 30 millió dollár díjazású versenyén indul, amelyben magánvállalatok mérkőznek egymással azért, hogy ki tud elsőként a Holdra juttatni egy működőképes robotautót.

Mustár a Holdon

A holdfelszínen elhelyezett üvegházba gyorsan növekvő mustármagokat ültetnének, amelyből reményeik szerint virágzó növény fejlődik majd. Taber MacCallum, a vállalat és a kísérlet vezetője jól ért az ökoszisztémákhoz, egyike volt annak a nyolc kutatónak, aki 1991-ben két évre önkéntes száműzetésbe vonult a Bioszféra 2. nevű, zárt épületcsoportba. A kísérleti laborban létrehozták a földi bioszféra kicsinyített mását: óceánt, sivatagot, szavannát, esőerdőt, mocsárvidéket, agrárterületeket vizsgáltak.

A virágültetés célja egyfelől, hogy a földfelkeltéhez hasonló nagyszerű felvételt készítsenek, másfelől azt remélik, az üvegházzal nagy lépést tesznek a fenntartható fejlődés kialakításához a Holdon, írja a New Scientist.

„Először mustármagot küldünk, amit aztán hotdogok követnek majd" - mókázott a Hold Odüsszeia program vezetője, Bob Richards. „Remélhetőleg ez lesz azoknak az üvegházaknak az elődje, amelyek az élethez szükségesek a Holdon" - tette hozzá.

Védőburok

Fekete mustár (Brassica nigra)
Fekete mustár (Brassica nigra)

A Holdon virágzó növény tartásához és fotózásához különleges eszközt építettek a Paragon munkatársai. A kilenc centiméter átmérőjű és harminc centi magas, fémmel megerősített üveg boltozat körülbelül hat növény befogadására képes. Az üvegházat úgy tervezték, hogy alkalmazkodjon a szélsőséges hőmérsékleti körülményekhez, ami a Holdon mínusz 170 foktól 100 fokig terjedhet.

Mivel a kutatók el akarják kerülni a földi értelemben 14 napig tartó Hold-éjszakát, különösen gyorsan fejlődő mustármagokat küldenének a közeli égitestre. Ez a növény magról virágot hoz egyetlen Hold-nap, vagyis két földi hét alatt.

Ki kell még dolgozniuk, hogyan zajlik pontosan az ültetés folyamata, és milyen földet használjanak hozzá. A tervek szerint nem sima termőföldet, hanem valamilyen ragacsosabb anyagot vetnek be, például olyat, mint az agar-agar, ami egy tengeri algákból álló természetes zselésítő anyag.

MacCallum szerint magoknak már a termőföldben kell lenniük, és a fejlődésben szinte a virágzás szakaszánál kell járniuk, amikor megérkeznek a Holdra. Ezután locsolásukról is gondoskodni kell.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy az üvegház mikor indul a Holdra. Ahhoz, hogy megnyerjék a Google versenyét, a Hold Odüsszeiának kell lennie az első eszköznek, ami 2014 előtt 500 métert haladt és fényképeket küldött a Földre. A mostani tervek szerint 2011-ben indul az Odüsszeia.  • Bérelnék
  • Bankszámla