Az észak-koreai rakéta nem érte el az űrt

2009.04.08. 14:21 Módosítva: 2009.04.08. 14:31
A vízben landolt Észak-Korea nagy hatótávolságú Taepodong-2 típusú rakétája rakományával együtt. Az országnak nem ez az első kudarca.

Nagy nemzetközi tiltakozás előzte meg Észak-Korea múlt hét végi rakétakísérletét. A koreaiak azt állították, hogy a egy távközlési műholdat akarnak pályára állítani, de az Egyesült Államok és szövetségesei (mindenekelőtt Japán) attól tartottak, hogy az ország magát a Taepodong-2 típusú, nagy hatótávolságú rakétát szeretné kipróbálni. A tiltakozás oka az volt, hogy sikeres ballisztikus rakétatechnológiával elméletileg semmi akadálya sincs annak, hogy Észak-Korea bombákat lőjön más kontinensekre.

Bár az észak-koreai hírügynökség, a KNCA arról számolt be, hogy a rakétaindítás sikeres volt, és a műhold is pályára állt, az amerikai légvédelem központja, a NORAD most közzétett adatai ezt cáfolják – írja a Cydonia szakblog. A NORAD jelentése azt írja, hogy a rakéta első fokozata a Japán-tengerbe zuhant, a többi fokozat pedig a rakománnyal együtt a Csendes-óceánban landolt. A Föld körüli pályát semmilyen objektum nem érte el, és Japánra sem zuhant egy rakétadarab sem.

A rakétaindítás a WorldView-1 műhold szemével
A rakétaindítás a WorldView-1 műhold szemével

A NORAD értékelése szerint a rakéta nem jelentett veszélyt Észak Amerikára és Hawaii-ra, így nem tettek ellenlépéseket. Egyébként az első fokozat leválása sikeres volt, viszont a második és harmadik fokozat szeparálása nem történt meg, ezért zuhant le a rakéta. Észak-Koreának nem ez az első kudarca a Taepodong-2-vel. 2006 nyarán már volt egy hasonló próbálkozás, akkor a rakéta az indítás helyétől másfél kilométerre a levegőben felrobbant.  • Hírek
  • Hírek