Adél
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Megvan az univerzum legtávolabbi pontja

2009.04.28. 17:47
Egy csillagászcsoport megtalálta az univerzum legtávolabbi objektumát, ami a Földtől 13,1 milliárd fényévre felrobbant csillag. A robbanás 640 millió évvel az ősrobbanás után következett be, a kozmikus őskorban, amikor az első csillagok és galaxisok keletkeztek.

A most észrevett objektum igazoltan a legtávolabbi dolog a Földtől, egészen pontosan egy gammasugár-kitörés, ami olyankor történik, amikor egy nagy méretű csillag fekete lyukká roppan össze, és gáznyalábokat bocsát ki a fénysebességet megközelítő sebességgel. A GRB 090423 jelű gammasugár-kitörést a csillagászok múlt csütörtökön vették észre, eredetileg a NASA Swift nevű műholdja fedezte fel. Egy órán belül rátapadtak az égi területre a földi teleszkópokkal felszerelt csillagászok, az első megfigyeléseket a hawaii Mauna Kea tette a Gemini North és a brit Infrared teleszkópokkal.

Később az objektum fényének spektrumából más csillagászok állapították meg, hogy 13.1 milliárd fényévre található a Földtől. „Ez a legtávolabbi gammasugár-kitörés, és egyben a legtávolabbi objektum is az egész univerzumban" - mondta a New Scientistnek Edo Berger, a Smithsonian központ munkatársa.

csillag

Az objektum távolságát a vöröseltolódás mérésével vizsgálták a kutatók. Vöröseltolódásnak hívjuk az elektromágneses hullámok hullámhosszának a kibocsátott hullámhosszhoz viszonyított megnövekedését. A jelenségnek a csillagászat és az asztrofizika területén fontos szerepe van, mivel a távoli galaxisok színképe a vörös felé tolódik. Ennek az objektumnak 8.2-es a vöröseltolódás értéke, vagyis jóval távolabbi, mint az eddigi rekorder objektum, a maga 6.7-es vöröseltolódásával.