Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Megvan az univerzum legtávolabbi pontja

2009.04.28. 17:47
Egy csillagászcsoport megtalálta az univerzum legtávolabbi objektumát, ami a Földtől 13,1 milliárd fényévre felrobbant csillag. A robbanás 640 millió évvel az ősrobbanás után következett be, a kozmikus őskorban, amikor az első csillagok és galaxisok keletkeztek.

A most észrevett objektum igazoltan a legtávolabbi dolog a Földtől, egészen pontosan egy gammasugár-kitörés, ami olyankor történik, amikor egy nagy méretű csillag fekete lyukká roppan össze, és gáznyalábokat bocsát ki a fénysebességet megközelítő sebességgel. A GRB 090423 jelű gammasugár-kitörést a csillagászok múlt csütörtökön vették észre, eredetileg a NASA Swift nevű műholdja fedezte fel. Egy órán belül rátapadtak az égi területre a földi teleszkópokkal felszerelt csillagászok, az első megfigyeléseket a hawaii Mauna Kea tette a Gemini North és a brit Infrared teleszkópokkal.

Később az objektum fényének spektrumából más csillagászok állapították meg, hogy 13.1 milliárd fényévre található a Földtől. „Ez a legtávolabbi gammasugár-kitörés, és egyben a legtávolabbi objektum is az egész univerzumban" - mondta a New Scientistnek Edo Berger, a Smithsonian központ munkatársa.

csillag

Az objektum távolságát a vöröseltolódás mérésével vizsgálták a kutatók. Vöröseltolódásnak hívjuk az elektromágneses hullámok hullámhosszának a kibocsátott hullámhosszhoz viszonyított megnövekedését. A jelenségnek a csillagászat és az asztrofizika területén fontos szerepe van, mivel a távoli galaxisok színképe a vörös felé tolódik. Ennek az objektumnak 8.2-es a vöröseltolódás értéke, vagyis jóval távolabbi, mint az eddigi rekorder objektum, a maga 6.7-es vöröseltolódásával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?