Ödön
1 °C
11 °C

Fotó a világegyetem gyermekkoráról

2010.01.06. 14:29 Módosítva: 2010-01-06 17:48:14
A világegyetemről eddig készült legkorábbi felvételeket szolgáltatta a Hubble űrtávcső, amely a csillagokat 600 millió évvel az ősrobbanás utáni állapotában mutatja.

A tudósok a felvételeket az Amerikai Asztronómiai Társaság közgyűlésén mutatták be. A korai univerzumról ezek a legkomplexebb felvételek, amelyeken a galaxisok láthatók a csillagokkal együtt. Utóbbiak már a későbbi csoportosulások jeleit mutatják.

HUBBLE Image doomsday 604x341

Ezek a fiatal galaxisok még nem öltötték az általunk ismert spirális vagy elliptikus alakzatokat. Sokkal kisebbek, és kék a színük; utóbbi azzal magyarázható, hogy a fejlődés ezen szakaszán meglehetősen kevés nehézfémet tartalmaztak - magyarázta Garth Illingworth, a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem asztronómiaprofesszora. A felvételeken nagyon kis galaxisokat láthatók, amelyek a jelenkori nagy galaxisok kezdeményei.

A Hubble űrtávcső, amíg tavaly meg nem javították, és fel nem szerelték egy új, infravörös kamerával, az ősrobbanás utáni 900 millió évig volt képes felvételeket készíteni az univerzum állapotáról. Az űrteleszkópnak kulcsszerepe van abban, hogy sikerült meghatározni a világegyetem korát, amelyet 13,7 milliárd évre tesznek a csillagászok. Ez egy hosszú tudományos vitának vetett véget.

Ám bármilyen messze is képes a Hubble visszanézni a múltba, nem látja az első galaxisokat, ezt az új űrobszervatórium, a várhatóan négy éven belül elkészülő James Webb-teleszkóp segítségével kívánja megvalósítani a NASA. A projekt 4,5 milliárd dollárba (csaknem 843,7 milliárd forintba) kerül.

Az új Hubble-felvételeken egyaránt láthatók a távoli múltban létező egyszerűbb galaxisok és a későbbi, fejlettebb társaik. Az eredmény egy kozmikus családi fotó, amely az ősrobbanás óta eltelt több mint 13 milliárd év különböző korú és fejlettségű galaxisait mutatja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?