Egymásba csapódtak a korai galaxisok

2010.08.25. 23:48
A korai galaxisok ütköztek egymással , és százmillió év alatt egybeolvadtak, miközben óriási fekete lyukak jöttek létre. A zürichi tudósok szerint az új ismeretek hozzájárulhatnak a gravitációs hullámok felderítéséhez, és ezáltal közvetlen bizonyítékkal szolgálhatnak Albert Einstein relativitáselméletére.

Röviddel az ősrobbanás után már keletkeztek szupernehéz fekete lyukak egy frissen közzétett tanulmány szerint. A Zürichi Egyetem tudósainak kutatása fontos ismeretekkel szolgál a gravitáció és a világűr struktúráinak megértéséhez.

Az univerzum a jelenlegi ismeretek szerint 14 milliárd éves, kutatócsoportok szerint az első galaxisok már az ősrobbanást követő egymilliárd évben létrejöttek.

A Zürichi Egyetem elméleti fizikával foglalkozó intézetének kutatói Lucio Mayer vezetésével komputerszimulációt alkalmazva fedték fel, hogy az első szupernehéz fekete lyukak akkor keletkeztek, amikor a korai galaxisok egymással ütköztek, és egybeolvadtak. Ez a folyamat mintegy százmillió évet ölelt fel, olvasható a Science című tudományos magazinban.

A svájci tanulmány teljesen eltérő felfogás a fekete lyukak létrejöttéről szóló elméletekhez képest. A tudóstársadalom mindeddig abból indult ki, hogy a galaxisok lépésenként és lassan, kisebb darabokból álltak össze. A zürichi szakemberek szerint ez az elgondolás a kisebb galaxisokra, így a Tejútrendszerre - közepén egy viszonylag kicsi fekete lyukkal - igaz.

Az óriásgalaxisok és a szupernehéz fekete lyukak azonban gyorsan létrejöhetnek. Ebben az esetben két ősgalaxis egymásnak ütközik és összeolvad. Ekkor gáz és por kondenzálódik az új galaxis központjában, és nagy területű koronggá áll össze. Ez instabillá válik, és még tovább hízik. Ebből alakul ki egy óriási fekete lyuk, anélkül, hogy először csillag keletkezne.

A galaxisok, amelyeket a szimuláció során elemeztek, napjainkban százszor nagyobbak lennének a Tejútrendszernél. Hasonló, ütközés után létrejött csillagrendszer a Földtől 54 millió fényévre lévő M87-es galaxis.

A zürichi tudósok szerint az új ismeretek hozzájárulhatnak a gravitációs hullámok felderítéséhez, és ezáltal közvetlen bizonyítékkal szolgálhatnak Albert Einstein relativitáselméletére.

Einstein szerint a szupernehéz fekete lyukak összeolvadása óriási gravitációs hullámokat vetett ki. A tér-idő kontinuumban ezeknek a hullámoknak a maradéka állítólag még mindig mérhető. A mérések helyes értelmezéséhez azonban fontos megérteni ezeknek az óriási fekete lyukaknak a keletkezését, hangsúlyozták a tudósok.  • Tippek
  • Árfolyam