Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Az Atlanti-óceánba zuhan a Phobos-Grunt

2012.01.13. 11:48
Az Atlanti-, és nem az Indiai-óceánba csapódnak majd be vasárnap a Marsra indított, de meghibásodott Phobos-Grunt űrszonda darabjai - közölte egy közelebbről meg nem nevezett orosz űrkutatási forrás, módosítva a korábbi előrejelzéseket.

„A Phobos-Grunt Argentína felett hatol majd be a légkörbe. Darabjai az Atlanti-óceánba fognak becsapódni" - mondta az Interfax hírügynökség által idézett forrás, aki szerint ez moszkvai idő szerint vasárnap este 20 óra körül következik be.

A Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal csütörtökön még azt közölte, hogy az űrszonda darabjai vasárnap vagy hétfőn csapódnak majd be az Indiai-óceánba Afrika keleti partvidéke és Madagaszkár között.

A Phobos-Grunt űrszondát november 9-én Zenit hordozórakétával juttatták Föld körüli pályára Bajkonurból, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phobosról, és azt a Földre szállítsa. Eddig ismeretlen okokból azonban a szonda automatikája nem reagált a hajtóműindítási parancsokra, így Föld körüli pályán ragadt, nem tudott kilépni a bolygóközi térbe.

Az indításkor 14 tonna össztömegű szonda lezuhanó darabjainak teljes tömege mintegy kétszáz kilogramm lesz. Orosz szakemberek szerint nem kell attól sem tartani, hogy a szonda 7,5 tonnányi mérgező üzemanyaga a légkörbe kerül, mert alumíniumtartálya 100 kilométeres magasságban kilyukad, és tartalma elég.