Teherűrhajó indult a Nemzetközi Űrállomásra

2012.03.23. 10:45

Újabb teherűrhajót indítottak útnak pénteken a Földtől 350-400 kilométer magasan keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az Edoardo Amaldi csaknem hét tonna felszerelést szállít.

Az űrhajót Föld körüli pályára állító Ariane-5 hordozórakétát közép-európai idő szerint nem sokkal reggel hat óra előtt indították el Dél-Amerikából, a Francia Guyana-i Kourouban lévő űrközpontból.
Az űrhajó élelmet, ruhát, tisztálkodási szereket – többek között fogkrémet – és alkatrészeket visz az ISS-en dolgozó űrhajósoknak.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA tervei szerint az Edoardo Amaldi öt nap múlva köt ki az ISS-en, és szeptember elejéig marad ott. Akkor útnak indítják vissza a Földre, a fedélzetén az ISS-ről átrakodott szeméttel. Az elképzelés szerint az egység a Föld sűrű légkörébe érve a Csendes-óceán fölött elég.

Az Európai Űrügynökség (ESA) azt tervezi, hogy 2014-ig még két teherűrhajót indít hasonló küldetéssel a Nemzetközi Űrállomásra.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás