Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Kisbolygó csapódhatott a Jupiterbe

2012.09.13. 06:39

Újabb sebhely keletkezett a Jupiteren, amelyet kisbolygó vagy üstökös okozhatott. A két égitest összeütközését egy amerikai amatőrcsillagász figyelte meg hétfőn. Dan Peterson, aki jelentette az ütközést követő felvillanást, a Naprendszer legnagyobb bolygóját figyelte a becsapódáskor.

jupiter
Fotó: George Hall / George's Astrophotography

Peterson szerint a fényes felvillanás mindössze 1,5-2 másodpercig tartott. Kezdetben nem lehetett tudni, hogy a becsapódás ugyanúgy sebet ejt-e a Jupiteren, mint ahogy a Shoemaker-Levy 9 üstökös tette 1994 júniusában. Akkor az óriásbolygó árapály-ereje szétszaggatta az üstököst, ami húsznál is több darabra tört, a maradványok pedig a bolygó déli féltekéjén csapódtak be, másodpercenként 60 kilométeres sebességgel. A becsapódások látható nyomokat hagytak a bolygó felszínén.

Gyanítható, hogy a Jupiteren az átlagosnál jóval magasabb a más égitestekkel történő ütközések miatt kialakuló sebhelyek száma. 2009 júliusában, hasonlóan a mostani esethez, szintén amatőr csillagászok észlelték, hogy a bolygó felszínén egy Csendes-óceán méretű sebhely keletkezett, amely egy aszteroida becsapódása miatt alakult ki. Egy évvel később, 2010-ben a csillagászok további két, ugyancsak hatalmas erejű becsapódást regisztráltak.