Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Öldöklő versenyben az amerikai űrhajósok

2007.02.12. 10:59
Egészséges versengés helyett kegyetlen, szinte öldöklő küzdelem folyik az Egyesült Államokban az űrhajósok között, ami kiöli a bajtársiasság szellemét – állítja a The Washington Times Lisa Nowak űrhajósnő ámokfutása kapcsán.

"Senki nem vitatja, hogy a versenyszellem az amerikaiak vérében van, és az asztronauták elit klubjában ez még inkább igaz (...), de itt már abnormálisan túlhajtott, romboló hatású versengésről van szó" – írja a lap.

Az űrhajós is csak ember

Az amerikai űrhivatal, a NASA a napokban úgy döntött, felülvizsgálja az űrhajósok pszichológiai ellenőrzését, miután egy űrhajósnőt emberrablás és emberölés kísérletének gyanújával vett őrizetbe a rendőrség. Az amerikai közvélemény kisebbfajta tragédiaként élte meg Lisa Nowak szerelmi drámáját. A The New York Times szerint kiderült, hogy az asztronauta sem felsőbbrendű ember, ő is összeroppanhat a nagy nyomás alatt.

A 43 éves Nowak – aki tavaly júliusban járt a Discovery űrsiklóval a Nemzetközi Űrállomáson – két héttel ezelőtt a texasi Houstonból a floridai Orlandóba autózott. Megállás nélkül tette meg az 1500 kilométeres utat, hogy leszámoljon riválisával, akit feltételezhetően gyengéd szálak fűztek ahhoz az űrsikló-pilótához, akibe ő is beleszeretett. Összecsukható bicskától kezdve a légpuskáig több fegyvert vitt magával, feltételezhetően meg akarta ölni vetélytársát.


Nowak 2006-ban és most

A háromgyerekes űrhajósnőről a Hölgyek otthon című újság tervezett riportot készíteni. A lap azt domborította volna ki, hogy Nowak az olyan anyák közé tartozik, akik a legnagyobb stressz ellenére is megbirkóznak felelősségteljes feladatukkal. A cikk már nem fog megjelenni.

Örök vetélytársak

Nowak hatszor jelentkezett arra a hároméves elit tanfolyamra, amelyen űrhajósokat képeznek pilótákból, mire felvették. A 26 helyet évente 3500-an pályázzák meg. Az iskolát elvégző mesterpilóták közül csak minden harmincnyolcadik jut el az űrbe, az űrhajósjelöltek egymást osztályozzák a képzésen. A CNN Larry King Live című műsorában megszólaltatott pszichológusok szerint az űrhajózás sok pilóta álma, amelyért mindent kockára tesznek és vállalják az embertelen tempót az iskolában.

A 77 éves Buzz Aldrin, aki Neil Armstrong után a második ember volt, aki 1969-ben a Holdra lépett, az ügy kapcsán elmondta: máig összejárnak baráti társaságokban azok a vadászpilóták, akikkel 1945-ben együtt harcolt. Az űrhajósok viszont nem barátkoznak, az iskola elvégzése után sem találkoznak egymással, életük a rivalizálás jegyében folytatódik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!