Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszatértek az űrsétából a Discovery asztronautái

2006.07.09. 03:24
Sikeresen véget ért szombaton Mike Fossum és Piers Sellers amerikai asztronauták első űrsétája a houstoni irányító központba érkezett felvételek alapján.
A tervezettnél egy órával hosszabb, hét óra 31 perces űrséta során a Discovery legénységének két tagja egy robotot próbált ki, amely segíthet az űrhajósoknak a nehezen hozzáférhető részeken végzett javítási, szerelési munkálatokban.

A Discovery meghosszabbított robotkarjának végére szerelt állványon állva, amelyet Lisa Nowak és Stephanie Wilson irányított az űreszköz belsejéből - a két űrhajós - először Piers Sellers, majd csatlakozott hozzá Mike Fossum is - több órán át imitált különböző szerelési műveleteket, közöttük az űrrepülőgép hővédő pajzsán keletkezett esetleges repedések kijavítását. Nem kizárt, hogy a jövő szerdán, az akkora esedékes harmadik űrsétán már tényleges szerelési munkát is végeznek a robotkarral.

A legfeljebb 30 méter hosszú robotkar kipróbálása előtt az űrhajósok megjavították a Nemzetközi Űrállomás teherszállító eszközét, amelyben egy tavaly véletlenül elvágott kábelt javítottak meg. A megsérült kábel cseréjére várhatóan a második űrséta során kerül sor.

A Discovery űrhajósainak következő űrsétáját hétfőre, a harmadikat pedig szerdára tervezik.

A hővédő pajzsnak a világűrben történő megjavítására szolgáló technológiák fejlesztése az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egyik elsődleges feladatává vált a Columbia űrsikló 2003. február 1-i katasztrófája után, amelyet az okozott, hogy az üzemanyagtartályról levált szigetelőhab-darab megsértette a bal szárny hővédő kerámiaburkolatát.