Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Visszatértek az űrsétából a Discovery asztronautái

2006.07.09. 03:24
Sikeresen véget ért szombaton Mike Fossum és Piers Sellers amerikai asztronauták első űrsétája a houstoni irányító központba érkezett felvételek alapján.
A tervezettnél egy órával hosszabb, hét óra 31 perces űrséta során a Discovery legénységének két tagja egy robotot próbált ki, amely segíthet az űrhajósoknak a nehezen hozzáférhető részeken végzett javítási, szerelési munkálatokban.

A Discovery meghosszabbított robotkarjának végére szerelt állványon állva, amelyet Lisa Nowak és Stephanie Wilson irányított az űreszköz belsejéből - a két űrhajós - először Piers Sellers, majd csatlakozott hozzá Mike Fossum is - több órán át imitált különböző szerelési műveleteket, közöttük az űrrepülőgép hővédő pajzsán keletkezett esetleges repedések kijavítását. Nem kizárt, hogy a jövő szerdán, az akkora esedékes harmadik űrsétán már tényleges szerelési munkát is végeznek a robotkarral.

A legfeljebb 30 méter hosszú robotkar kipróbálása előtt az űrhajósok megjavították a Nemzetközi Űrállomás teherszállító eszközét, amelyben egy tavaly véletlenül elvágott kábelt javítottak meg. A megsérült kábel cseréjére várhatóan a második űrséta során kerül sor.

A Discovery űrhajósainak következő űrsétáját hétfőre, a harmadikat pedig szerdára tervezik.

A hővédő pajzsnak a világűrben történő megjavítására szolgáló technológiák fejlesztése az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egyik elsődleges feladatává vált a Columbia űrsikló 2003. február 1-i katasztrófája után, amelyet az okozott, hogy az üzemanyagtartályról levált szigetelőhab-darab megsértette a bal szárny hővédő kerámiaburkolatát.