Szkafanderpróbán a Discovery legénysége

2006.06.15. 15:00
Bár a NASA még mindig nem biztos benne, hogy nem válhatnak le darabok az űrsiklóról, a tervek szerint július elején elhagyja a Földet a Discovery. A legénység hét tagja közül ketten veteránnak számítanak, a többiek újoncok. A német űrhajós, Thomas Reiter nem tér vissza a többiekkel.

A csütörtöki ruhapróbán kiderül, hogyan áll a szkafander a Discovery legénységén - a hétfős csapat indítási gyakorlaton vesz részt a floridai Kennedy Űrközpontban.

A NASA szombaton jelenti be, pontosan mikor bocsátják fel az űrsiklót; annyi valószínű, hogy a Discovery valamikor július 1 és július 19 között hagyja el a Földet. A legénység parancsnoka, Steve Lindsay azt mondta, bízik abban, hogy a jövő hónap elején felszáll az űrsikló.


A Discovery legénysége a NASA ügyes fotómontázsán.
Balról jobbra: Stephanie Wilson, Mike Fossum, Steve Lindsey (parancsnok), Piers Sellers, Mark Kelly (pilóta), Thomas Reiter (kakukktojás) és Lisa Nowak
Az amerikai űrhivatal, a NASA a mostani, STS-121 kódjelű küldetéssel elsősorban azt szeretné bizonyítani, hogy a tavalyi, gondokkal terhelt hazatérés óta elvégzett módosításokkal sikerült biztonságossá tenni a Discoveryt. A kilövést 2005-ben műszaki problémák miatt többször is el kellett halasztani: volt olyan alkalom, hogy egy szigetelőszalaggal rögzített alkatrész pottyant le a Discoveryről, és volt, hogy a legénység tagjai már az ülésekbe szíjazva várták a rajtot, amikor leterelték őket a fedélzetről.

A NASA a Columbia 2003-as tragédiája óta elvégzett, több százmillió dolláros javítgatásokkal sem tudta elkerülni, hogy kisebb szigetelőanyag-darabok leváljanak az űrsikló üzemanyagtartályáról, és felsértsék a hajó hővédő csempeburkolatát. Félő volt, hogy a visszaúton a légkörbe való belépéskor a Discovery túlmelegszik, a Columbia sorsára jut, és felrobban, de végül rendben landolt az űrsikló.

Egy évvel később a NASA még mindig tart a szigetelőhab-darabok leválásától, de a program igazgatója, Wayne Hale június elején "elfogadható kockázatnak" nevezte a problémát.

Hétből két nő, egy német

A mostani parancsnok, a 46 éves Steve Lindsay tapasztalt űrutazónak számít, 1997-ben és 1998-ban is repült, 2001-ben is ő volt az Atlantis ötfős legénységének parancsnoka.

A Discovery pilótája, az 1964-es születésű Mark Kelly ugyancsak 2001-ben töltött tizenkét napot az űrben, igaz, nem Lindsay-vel együtt, hanem az Endeavour fedélzetén.

Piers Sellers, a legénység rangidős, 51 éves tagja 2002-ben járt az űrben az Antlantisszal, és a tíz fent töltött napból húsz órát űrsétával töltött, háromszor hagyta el a sikló fedélzetét.

Mike Fossum (1957) eddig földi irányítóként vett részt számos küldetésben, és bár 1997-ben tesztelte egy űrmentőcsónak, az X-38 prototípusát, űrsiklón most utazik először. Ez lesz az első útja a legénység két nőtagjának, Lisa Nowaknak és a legénység legfiatalabb tagjának, a 40 éves Stephanie Wilsonnak is.

Veteránnak számít viszont a német Thomas Reiter, akit az európai űrhivatal, az ESA delegált a Discovery fedélzetére. Reiter, aki 1995-96-ban rekordhosszúságú időt, 179 napot töltött a Mir űrállomás fedélzetén, nem tér vissza a Földre a többiekkel, hanem a bolygótól 360 kilométerre keringő nemzetközi űrállomás, az ISS fedélzetén marad hármasban a már ott tartózkodó orosz és amerikai űrhajóssal, Jeff Williams-szel és Pavel Vinogradovval.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön