Ágnes
-1 °C
2 °C

Fellőtték az első Galileo-műholdat

2005.12.28. 14:06
A GIOVE-A a 2008-ban induló európai műholdas helyzetmeghatározó rendszer első eleme. Ha elkészül, a 3,4 milliárd eurós Galileo pontosabb és megbízhatóbb lesz, mint az amerikai GPS vagy orosz megfelelője, a GLONASSZ, állítja az Európai Űrhivatal.

A szovjet űrkutatás sikereit idéző helyszínről, a kazahsztáni Bajkonur kozmodrómból indította útjára magyar idő szerint szerda reggel az orosz Roszkoszmosz a GIOVE-A műholdat. Az Európai Unió űrügynöksége, az ESA megrendelésére fellőtt szerkezet a 2008-ban induló európai műholdas navigációs rendszer, a Galileo első eleme.

A Galileót arra szánja az EU, hogy a most egyeduralkodó rendszernél, az amerikaiak által hadi célokra kifejlesztett GPS-nél, illetve a szintén katonai célokra kifejlesztett orosz GLONASSZ-nál pontosabb földrajzi adatokat szolgáltasson, és a biztonsági okokból sokszor lebutított katonai rendszerekkel ellentétben kereskedelmi célokra is tökéletesen alkalmas legyen.

Frekvenciát foglal

#alt#
A GIOVE-A a kilövőállványon
Forrás: ESA
A tesztplatformként kibocsátott első elemet, a 600 kg-os GIOVE-A-t egy Szojuz rakéta bocsátotta Föld körüli pályára, 23 kilométerre a bolygó felszínétől. A Roszkoszmosz innentől leveszi a kezét a szerkezetről - az irányítás és a karbantartás most már a megrendelő ESA feladata.

A műholdat a brit Surrey Space Technology gyártotta, és kétévesre tervezett pályafutása alatt azokat a navigációs jeleket, illetve az atomórát teszteli majd, amelyek a Galileo rendszer lelkének számítanak. A műhold feladata lesz az is, hogy biztosítsa azokat a frekvenciákat, amelyeket a Nemzetközi Telekommunikációs Szövetség, az ITU az Európai Uniónak osztott ki, hogy elkerüljék az amerikai és az orosz rendszer által kibocsátott rádiójelekkel való interferenciát.

A teljes rendszer 3,4 milliárd euróba kerül, és ha elkészül, harminc műholdból áll majd. A műholdak rendszeresen elrepülnek majd a Föld lakott területei fölött, és az ESA képviselői azt állítják, pontosabb és megbízhatóbb jeleket szolgáltatnak, mint a fő konkurens GPS.