Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megsemmisítik a másfélmilliárd dolláros űrszondát

2003.09.15. 14:28
Az elöregedett Galileo űrszonda a Jupiter légkörében fog elégni, mert így nem kerülhet földi baktérium az óriásbolygó Európa nevű holdjára, amelynek a felszínét valószínűleg jeges óceánok borítják. Az égitestet azért akarják megvédeni a földi szennyezéstől, mert egyesek szerint alkalmas az élet befogadására.
A Galileo szeptember 21-én kezdi meg a végső zuhanását. Az elöregedett műszer körülbelül 170 000 kilométer/órás sebességgel fogja megközelíteni az óriásbolygó viharos légkörét. A földinél százszor nagyobb nyomású légkörben az 1,3 tonnás szerkezet és több millió mikroszkopikus potyautasa el fog párologni.

Az űrszondát 1989-ben lőtték fel az Atlantis űrsikló rakományaként, és az eredeti tervek szerint tizenegyszer kellett volna megkerülnie a Jupitert. A Galileo ezt többszörösen túlteljesítette, hiszen összesen harmincötször kerülte meg az bolygót.

Bírják a megpróbáltatást

A Galileón valószínűleg az áramtermelő egységben lehetnek földi eredetű mikrobák, pontosabban azokban a tartályokban, amelyekben a radioaktív plutónium által felmelegített vizet tárolják. Nemrég bebizonyosodott, hogy néhány mikroba a hihetetlenül szélsőséges hőmérsékletnek és radioaktivitásnak is ellenáll. Bár a Galileón mindkettővel meg kellett birkózniuk, az űrszonda külső védőburkolata segíthette a túlélésüket.

Elmaradt a takarítás

A NASA eredetileg nem akarta megsemmisíteni a Galileót, hanem a Jupiter körüli pályán hagyta volna. Néhány évvel ezelőtt azonban olyan felfedezések láttak napvilágot, amelyek szerint az Európa holdon lehetnek élőlények. Az amerikai űrhivatal megállapította, hogy a Jupiter gravitációja miatt a magára hagyott űrszonda könnyen az Európába vagy más holdba csapódhat, ezért mégis a megsemmisítése mellett döntöttek.

A NASA manapság már megtisztítja az űrszondákat a mikrobáktól, nehogy beszennyezze a Naprendszer még felfedezetlen részeit, a Galileón azonban még nem volt ilyen nagytakarítás.