Ágnes
-1 °C
2 °C

Dobolás hallatszik az űrállomáson

2004.04.05. 15:57
A nemzetközi űrállomás (ISS) személyzete ismét szokatlan fémes zajokról számolt be. A fedélzeti rendszerek hibátlanul működnek, a váltás hamarosan megérkezik.
Az elmúlt év novemberében furcsa pattanó zajról, összeroppanó kólásdobozra emlékeztető hangról számoltak be az ISS fedélzetén tartózkodó Alexander Kaleri orosz és Michale Foale amerikai űrhajósok.

Az akkori első félelmek, hogy az űrállomás esetleg űrszeméttel ütközhetett össze, szerencsére alaptalannak bizonyultak. Most a két űrhajós ismét nyugtalanító zajról számol be.

Valami hajlik

"Olyan a hangja, mint egy dobnak, vagy mintha meghajlítanának valami lemezt" - próbálta leírni a zajt Kaleri a moszkvai repülési központnak. Az ITAR-TASS beszámolója szerint az orosz űrhajós arról is beszámolt, hogy valamennyi fedélzeti rendszer hibátlanul működik.

Az ISS nyolcadik tartós legénysége 2003. októbere óta már több meghibásodással volt kénytelen megküzdeni. December végén például felfedezték, hogy lassan esik az ISS fedélzetén a légnyomás.

Jön a váltás

Napokig tartó keresés után találták meg az amerikai Destiny modul egyik ablakán a kondenzvizet elvezető csövön keletkezett repedést. A csövet a pótalkatrész megérkezéséig ideiglenesen dugóval pótolták.

Február végén a két űrhajósnak idő előtt kellett befejeznie a küldő szerelési munkálatokat, mivel Alexander Kaleri űrruhájában meghibásodott a hűtést biztosító egység. A beszámolók szerint az orosz űrhajósnak olyan melege lett, hogy lecsapódott a vízpára a sisakjában.

A páros hathónapos tartózkodása az ISS-en két és fél hét múlva ér véget: ekkorra várják ugyanis a váltást.