Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Az űrállomás titkos élete

2006.07.18. 09:28
Mérnöki precizitás, milliós műszerek, másodperces pontossággal végrehajtott manőverek - ezekről ismerjük a Föld körül keringő nemzetközi űrállomást, az ISS-t, ahonnan hétfőn tért vissza a Discovery űrsikló. A NASA szájtján közzétett, nagy felbontású fotókról azonban egészen más világ tárul szemünk elé: a pamutzoknik, titokmamuszok és giccsfeszületek titokzatos világa. Tudta például, hogy a közhiedelemmel ellentétben űrállomás 98 százaléka szigetelőszalagból van? És tudja, mi volt az űr divatja idén nyáron? Ha nem, tartson velünk e csodálatos kalandozáson!

A szigszalag reneszánsza

A szigetelőszalag már a Discovery tavalyi küldetésén is jelentős szerepet kapott: azzal fikszálták az űrsikló egy elemét még a felszállás előtt. A szigszalag természetesen eleresztett, és ezzel kisebb riadalmat okozott, de hiába költött több millió dollárt az elmúlt évben a NASA a hibák kijavítására, a csodatévő szigszalag főnixmadárként éledt újra hamvaiból a mostani küldetésen. Bizonyítékul íme Piers Sellers sisakja a küldetés elején. Itt még minden rendben volt.


Az eredeti kép a NASA szájtján

Aztán Piers Sellers sisakjával valami történt. Megoldás? Szigszalag, ráadásul sárga.


Az eredeti kép a NASA szájtján

Mike Fossum, az űrséták másik állandó tagja ezt nem hagyhatta annyiban: ő egyből kétoldali megoldást választott. Csak el ne eresszen!


Az eredeti kép a NASA szájtján

A szigszalag nemcsak a szkafanderen alkalmazható hatékonyan, de olyan stratégiai helyeken is, mint az óraszíj. Ezúttal szürke változatban.


Az eredeti kép a NASA szájtján

Buli, sport, megható biszbaszok

Az űrállomáson nemcsak komoly munka folyik, néha bulizni is kell. A színes luficsomag kettős célt szolgál: javítja a hangulatot és bizonyítja, hogy a lufi a súlytalanság állapotában is lufi.


Az eredeti kép a NASA szájtján

Valószínűtlen részlet az ISS fedélzetén: kerékpárhajtókar márkás bringáscipővel. Az egész egy dobozból jön ki, kereket, nyerget, vázat, láncot nem sikerült felfedeznünk.


Az eredeti kép a NASA szájtján

Az asztronauta is emberből van, és szerettei képét még a világűrbe is magával viszi. De kinek a képe lehet az ott a falon? És miért nincs keretben?


Az eredeti kép a NASA szájtján

Könnyfakasztó ikonosztázt barkácsolt az orosz Pavel Vinogradov (sárga pólóban) az ISS egy stratégiai pontjára. Balról Gagarin, jobbról feszület. A modern szovjet ember világképe az űrből.


Az eredeti kép a NASA szájtján

Mi mással tölthetné az ember az időt a hideg űrben, mint köszöntő jellegű montázsok készítésével? Profi Photoshop-munka, de hogy kerül ekkora színes printer az űrállomásra?


Az eredeti kép a NASA szájtján

További leleplező fotók az űrállomáson folyó dorbézolásról és a 2006-os űrdivatról!