Emőke
-4 °C
9 °C

A Holdra mennének a kínaiak

2003.10.17. 15:43
Hold-kutatással is foglalkozni kívánnak a kínai űrkutatók, erősítette meg egy kínai illetékes pénteken, egy nappal azt követően, hogy földet ért az első embert szállító kínai űrhajó.
Lüan En-csie, a kínai űrkutatási hivatal egyik vezetője szervezetének internetes honlapján megjelent nyilatkozatában hangsúlyozta: az ázsiai ország folytatja az űrhajósok indításával kapcsolatos tevékenységét, és ezzel egy időben fejleszteni kívánja a világűr távoli térségeinek kutatását is. "A Hold titkainak feltárása az első lépés ezen a területen" - hangoztatta.

Megkerülik

A kínai vezető nem hozott nyilvánosságra a kínai Hold-kutatásra vonatkozó ütemtervet és nem erősítette meg azokat a félhivatalos forrásból korábban kiszivárgott híreket sem, amelyek szerint Peking már 2008 előtt űrrepülést tervez a Föld körül nagyjából 390 ezer kilométeres távolságban keringő égitest közelébe.

Annyit viszont elárult, hogy meg kívánják közelíteni a Holdat, majd megkerülnék az égitestet és kutatásokat végeznének, jelentette az AFP hírügynökség. A szakember leszögezte: "Ezt meg tudjuk tenni, ehhez már megvan a technológiai felkészültségünk".

Lüan En-csie nyilatkozata egy nappal azután jelent meg, hogy 21 órás űrutazást követően csütörtökön földet ért az első kínai űrhajó, fedélzetén az első kínai űrhajóssal, Jang Li-vejjel. A sikeres űrrepülés révén Kína a harmadik ország lett - a volt Szovjetunió és az Egyesült Államok után - amely önerőből, saját fejlesztésű hordozórakétával, saját területéről embert küldött a világűrbe.