Dömötör
-1 °C
14 °C

Műholdról is észlelték a kisbolygó-becsapódást

2008.10.10. 07:40
A kedd hajnalban Szudán felett megsemmisülő kisbolygót infrahangokat érzékelő detektorokkal és a Meteosat 8 műholddal is észlelték – írja a hirek.csillagaszat.hu.

A 2008 TC3 jelű kisbolygó kedd hajnali becsapódásának újabb megfigyeléséről érkezett hír. Kanadai csillagászok egyik kenyai infrahang-figyelő állomása detektálta a robbanás emberi fül számára nem hallható hangját. A 20 hertz és 0,001 hertz közötti, tehát a fülünk számára érzékelhetőnél sokkal lassabban rezgő hanghullámokat a természetben szelek vagy földrengések keltik. Légköri terjedésük sokkal gyengébben csillapodik, mint a normál hangoké, így nagyon messzire elhallatszanak. Ezeket a tulajdonságokat használják ki a szeizmológusok és a légköri meteorrobbanásokat kutató csillagászok is. Egy 1 kilotonnás légköri robbanás (a robbanás energiája 1000 tonna TNT felrobbanásakor felszabaduló energiával egyezik meg) 2000-3000 kilométerről is hallható, míg a megatonnás események az egész légkört megrezgetik.

Peter Brown (University of Western Ontario) beszámolója szerint a kenyai állomás október 7-én a greenwich-i idő szerint 5 óra 10 perctől kezdve néhány percen keresztül észlelt rezgéseket Szudán felől. A hang terjedési sebességét figyelembe véve a hullámok 2 óta 43-kor lehettek legközelebb a becsapódás előrejelzett helyéhez, ahol 2:46-ra várták a légkörbe érkezést. A rezgések periodikus ismétlődése alapján 1,1-2,1 kilotonnára becsülik a robbanás energiáját, ami jó egyezésben van az előzetesen vár 0,9-1,0 kilotonnával.

A Meteosat 8 műhold felvételeiből összeállított képen Észak-Szudán felett látható a meteor tűzgömbje. A kinagyított képen a 3 km hosszú csóva is sejthető.

Jiri Borovicka (Czech Academy of Sciences) és Zdenek Charvat (Cseh Hidrometeorológiai Intézet) a Meteosat 8 meteorológiai műhold felvételeit elemezve bukkant a légkörben izzó meteor nyomára. Az űreszköz tucatnyi hullámhosszon készít felvételeket 5 percenként. A 2 óra 45 perc környékén készült képek mindegyikén látszik a tűzgömb, a 2:40-es és 2:50-es képek viszont semmit sem mutatnak. Az egyik hullámhosszon a meteor három kilométer hosszú csóvát húz maga után. A megfigyelések további elemzése segít majd feltárni az események pontos menetét, még ha emberi szem közvetlenül nem is látta a jelenséget.