Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megdőlt az űrben tartózkodás rekordja

2005.08.16. 17:37
A nemzetközi űrállomás (ISS) 11. legénységének parancsnoka, Szergej Krikaljov hat utazása során eddig összesen 748 napot gyűjtött össze. Az október 7-re tervezett visszatérésig ehhez még további 52 nap csapódik.
Senki nem töltött még több időt a világűrben, mint az orosz Szergej Krikaljov. A jelenleg a nemzetközi űrállomáson (ISS) szolgáló 46 éves kozmonauta kedden 748 nappal beállította a világrekordot, közölte Moszkvában az Itar-Tass.

Krikaljovot 1985-ben választották ki az űrhajósnak jelentkezők közül, alapkiképzését pedig 1986-ben fejezte be. Kétszer járt a Mir űrállomáson, és kétszer repült amerikai űsiklókkal. Ő volt az utolsó szovjet űrhajós, és 2000-ben tagja volt az ISS első legénységének is. Mint ismeretes, Krikaljov és amerikai kollégája, John Phillips féléves küldetésük végeztével, októberben térnek vissza Földre.

Mamutrepülés

A mostanáig érvényes 747 napos, 14 órás, 14 perces és 11 másodperces rekordot az orosz Szergej Avgyejev tartotta hat év óta. A leghosszabb egyhuzamban történő repülést, 437 napot és 17 órát a szintén orosz Valerij Poljakov állította be.

A The New York Times minapi cikke szerint erősen megkérdőjelezhető, milyen tudományos értéke van a 400 kilométeres magasságban keringő ISS-nek. Hozadékát össze sem lehet hasonlítani az űrbe telepített teleszkópokéval és a távoli bolygókat kutató űrszondákéval.

Ha ma eltűnne az ISS, valószínűleg nem érné nagy veszteség a tudományt, az űrsiklóprogram azonnali leállítása azonban 40 milliárd dolláros megtakarítást eredményezne a lap számításai szerint.

Jöttek látogatók

Július végén a Discovery volt az első űrsikló, amely a Columbia 2003-as katasztrófája óta elhagyta a Földet, és felkereste az ISS-t. A közel két és fél éves felkészítés ellenére komoly sokkot okozott, hogy ismét szigetelés vált le a külső üzemanyagtartályról, illetve repülés közben kellett javítgatni a Discoveryt.