Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Fekete lyuk a Marson

2007.05.29. 10:59
A NASA Mars körül keringő egyik űrszondája, a Mars Reconnaissance Orbiter nagyfelbontású képeket készített a bolygó egyik fekete foltjáról. A mély üregben akár élet is lehet.

Az Arsia Mons vulkán oldalában található sötét lyukat eredetileg egy másik szonda, a Mars Odyssey felvételein fedezték fel – írja a hirek.csillagaszat.hu a The Planetary Society blogját idézve. A Mars Reconnaissance Orbiter HiRISE műszere nagyfelbontású képeket készített a kb. futballpálya nagyságú sötét lyukról, ami olyan mély, hogy a Nap fénye sem tudja bevilágítani.

A fekete lyuk a HiRISE felvételén (kép: NASA)
A legnagyobb felbontású kép a lyukról (kép: NASA)

A kép alapján kizárható, hogy a folt valamilyen becsapódás következményeként keletkezett volna, mivel hiányoznak az arra utaló egyéb nyomok. A legkézenfekvőbb magyarázat, hogy a lyuk – és a Mars Odyssey korábbi felvételein található hasonló sötét foltok – mély barlangok bejáratai. Az üregek falai teljesen függőlegesek vagy túlnyúlnak az üregen, és egyes elképzelések szerint akár kedvező feltételeket biztosíthatnak egy feltételezett marsi életforma számára is.

Sötét foltok a Mars Odyssey korábbi felvételein (kép: NASA)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!