Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fekete lyuk a Marson

2007.05.29. 10:59
A NASA Mars körül keringő egyik űrszondája, a Mars Reconnaissance Orbiter nagyfelbontású képeket készített a bolygó egyik fekete foltjáról. A mély üregben akár élet is lehet.

Az Arsia Mons vulkán oldalában található sötét lyukat eredetileg egy másik szonda, a Mars Odyssey felvételein fedezték fel – írja a hirek.csillagaszat.hu a The Planetary Society blogját idézve. A Mars Reconnaissance Orbiter HiRISE műszere nagyfelbontású képeket készített a kb. futballpálya nagyságú sötét lyukról, ami olyan mély, hogy a Nap fénye sem tudja bevilágítani.

A fekete lyuk a HiRISE felvételén (kép: NASA)
A legnagyobb felbontású kép a lyukról (kép: NASA)

A kép alapján kizárható, hogy a folt valamilyen becsapódás következményeként keletkezett volna, mivel hiányoznak az arra utaló egyéb nyomok. A legkézenfekvőbb magyarázat, hogy a lyuk – és a Mars Odyssey korábbi felvételein található hasonló sötét foltok – mély barlangok bejáratai. Az üregek falai teljesen függőlegesek vagy túlnyúlnak az üregen, és egyes elképzelések szerint akár kedvező feltételeket biztosíthatnak egy feltételezett marsi életforma számára is.

Sötét foltok a Mars Odyssey korábbi felvételein (kép: NASA)