Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Mégis leszállt a Hayabusa

2005.11.23. 16:30
Elsőre úgy tűnt, hogy a japán Hayabusa űrszonda elvétette célját, és nem sikerült leszállnia a Hideo üstökösre, de az adatok elemzéséből kiderült, hogy sikeres volt a landolás. Csak minta nincs még mindig.

A Hayabusa űrszonda sikeresen leszállt a célpontjául kiszemelt aszteroida felszínére - jelentette be szerdán a japán űrügynökség (JAXA), cáfolva a próbálkozás kudarcáról beszámoló korábbi jelentéseket.

Elsőre mellé

A JAXA vezetői vasárnap még azt közölték, hogy bár az űrszonda méterekre megközelítette a burgonya alakú égitestet, végül elvétette azt. A Hayabusának feladata szerint talajmintát kellett volna vennie, de az utolsó pillanatokban elvesztették vele a kapcsolatot, és mindenki arra tippelt, hogy nem sikerült a művelet. A kapcsolat három órával később helyreállt, s a hazaküldött adatok első elemzéséből arra következtettek, hogy a szonda nem érte el a felszínt.

A JAXA legfrissebb szerdai közleménye szerint azonban a Hayabusa adatainak gondosabb elemzése megerősítette, hogy a japán űrszonda vasárnap mégis leszállt a Mars és a Jupiter közötti pályán a Nap körül keringő kisbolygó felszínére, s ott fél órát töltött, mielőtt újra elszakadt volna tőle. Ugyanakkor az adatok szerint talajmintát nem sikerült gyűjtenie a szondának, így a misszió e tekintetben most még kudarcnak nevezhető.

A tudósok egyelőre elemzik az űrszonda által a Földre továbbított adatokat, s csütörtökig eldöntik, megpróbálkozzanak-e második leszállással is pénteken.

A 2003-ban útnak indított szondának december elejéig van ideje kőzetmintákat gyűjteni a Földtől 290 millió kilométerre száguldozó Itokava Hideóról, a japán rakétatechnológia atyjáról elnevezett kisbolygóról, azután vissza kell térnie a Földre. Az elképzelés szerint az űrszonda 2007 júniusában landol Ausztráliában.